Youtube
Facebook

Frisør

Om

Hvad laver en frisør?

En frisør vasker, klipper og farver hår. Frisøren lægger makeup og farver øjenbryn og vipper. En vigtig del af frisørjobbet er at rådgive kunderne om, hvordan de skal pleje deres hår og hvilke frisurer, der passer til deres personlighed og hårtype.

Som frisør skal du have fingeren på pulsen og konstant følge de nye strømninger fra ind- og udland. Det kræver, at du følger med i hårmoden og de nyeste teknikker.

Med en frisøruddannelse kan du arbejde som frisør i salon eller bliver selvstændig. Du har også mulighed for at blive tekniker, teaterfrisør, sælger eller underviser inden for branchen.

Uddannelsen til frisør er en erhvervsuddannelse, der veksler mellem skoleophold på en teknisk skole og praktikforløb i en virksomhed, som du skal have en uddannelsesaftale med. 

Du vil i din uddannelse hos os møde faglig dygtige og engagerede lærer. I frisørafdelingen vægter vi grundprincipperne i faget højt. Der er altid fokus på akkuratessen i dit håndværk, kombineret med tidens trend indenfor klip og frisering.

Hvordan bliver jeg frisør?

Der er adgangsbegrænsning på uddannelsen til frisør. Du skal derfor ansøge om at blive optaget på Grundforløb 2.

Blandt ansøgerne vælger Herningsholm Erhvervsskole de bedst kvalificerede til det begrænsede antal pladser. Der bliver valgt mellem de elever som går på Grundforløb 1, og de som starter direkte på Grundforløb 2.

Hvis du gerne vil uddanne dig til frisør, skal du starte på enten Grundforløb 1 eller Grundforløb 2.

Grundforløb 1 er for dig, der har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for cirka 14 måneder. Du tilmelder dig Grundforløb 1 via www.optagelse.dk:

 1. Tilmeld dig fagretningen Salg, sundhed og stil under hovedområdet: Omsorg, sundhed og pædagogik. Selvom du bliver optaget på Grundforløb 1, er du ikke sikret en plads på uddannelsen, men skal ansøge om en af kvotepladserne i løbet af Grundforløb 1.

Grundforløb 2 er for dig, der har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end 14 måneder siden. Du tilmelder dig Grundforløb 2 på følgende måde:

 1. Tilmeld dig Frisør via www.optagelse.dk OG
 2. udfyld og send et kvoteansøgningsskema, som du finder her

Hvis du allerede har fundet en lære-/praktikplads, behøver du ikke søge en kvoteplads, da du så er sikret en plads på uddannelsen. Send original uddannelsesaftale PR. POST til skolen.

Fremtidsmuligheder

Når du vælger frisørfaget, vælger du ikke kun et fag, men en livsstil, der medfører livslang uddannelse. Der er næppe andre fag, hvor man så ofte er på efteruddannelse.

Opbygning

Varighed

Uddannelsen til frisør varer 4 år (efter endt Grundforløb 1, der varer 20 uger)

Grundforløb og hovedforløb

Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb:

Grundforløb 2 varer 20 uger.

Efter bestået grundforløb begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden. Se overgangskrav for at starte på hovedforløbet nederst på siden.

Under hovedforløbet kan du tilvælge erhvervsrettet påbygning inden for forskellige områder (se mere længere nede på siden).

Uddannelsens opbygning

Erhvervsrettet påbygning

- er en enestående mulighed for, at du kan supplere dine erhvervskompetencer og dygtiggøre dig gennem valg af yderligere undervisning inden for de valgfri specialefag i uddannelsen i et omfang af indtil 4 uger, som en form for kursus.

Det koster ikke noget at deltage på et valgfrit specialefag.

Du har ret til at vælge valgfrie specialefag overalt i landet. Hvis du vælger en skole, der har et udbud, den nærmeste skole ikke har, er du berettiget til at bo på skolehjem under opholdet (hvis der er mere end fem kvarters offentlig transporttid).

Din virksomhed kan forlænge din uddannelsesaftale med de uger, du anvender til erhvervsrettet påbygning (op til 4 uger).

For virksomheden er der mulighed for at få lønrefusion under skoleopholdet.

Overgangskrav til hovedforløb

For at kunne begynde på hovedforløbet til frisør skal du have bestået:

 • Dansk E

og gennemført:

 • Design E
 • Afsætning F

samt opnået følgende certifikat:

 • Kemisk arbejdsmiljø for frisør

Hvordan starter jeg?

Hvornår starter jeg?

Uddannelsen til frisør starter hold to gange om året og følger de generelle startdatoer for erhvervsuddannelser. Se skoleårets vigtige datoer.

Hvordan melder jeg mig til?

På grund af adgangsbesgrænsning til frisøruddannelsen skal du tilmelde dig uddannelsen på følgende måde:

 1. du skal tilmelde dig via optagelse.dk OG
 2. udfylde og sende et ansøgningsskema til kvoteplads (se link nedenfor).

Hvad er optagelseskravene for frisør?

Der er adgangsbegrænsning til frisøruddannelsen, så der er en anden optagelsesprocedure. Der er to muligheder for at komme i gang:

 1. Du skal have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, eller
 2. Du kan søge en kvoteplads på Herningsholm Erhvervsskole. Hvis du bliver optaget på kvotepladsen, kan du begynde på grundforløbet uden at have en uddannelsesaftale.

Du kan læse mere om kvotepladser og ansøgningsfrister her. 

Om de generelle optagelseskrav

Du skal desuden opfylde de generelle optagelseskrav for erhvervsuddannelser.

For at begynde på en erhvervsuddannelse skal du have opnået et 2-tal i gennemsnit i dansk og et 2-tal i gennemsnit i matematik fra fra folkeskolens afgangsprøve.

Hvis du ikke kan opfylde karakterkravene, har du mulighed for at gå til en optagelsesprøve.

 

Praktisk

Løn og SU

Læs om dine muligheder for løn og SU under uddannelsen.

Transport

Du kan bestille et ungdomskort.

Skolehjem

Du har mulighed for at bo på Herningsholm Erhvervsskoles Skolehjem.