Som frisør skal du have fingeren på pulsen og konstant følge de nye strømninger fra ind- og udland. Det kræver, at du følger med i hårmoden og de nyeste teknikker.

En frisør vasker, klipper og farver hår. Frisøren lægger makeup og farver øjenbryn og vipper. En vigtig del af frisørjobbet er at rådgive kunderne om, hvordan de skal pleje deres hår og hvilke frisurer, der passer til deres personlighed og hårtype.

Uddannelsen til frisør er en erhvervsuddannelse, der veksler mellem skoleophold på en teknisk skole og praktikforløb i en virksomhed, som du skal have en uddannelsesaftale med. 

Du vil i din uddannelse hos os møde faglig dygtige og engagerede lærer. I frisørafdelingen vægter vi grundprincipperne i faget højt. Der er altid fokus på akkuratessen i dit håndværk, kombineret med tidens trend indenfor klip og frisering.

Varighed

Uddannelsen til frisør varer 4 år.

Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb.

Grundforløb 2 varer 20 uger. Når du har bestået Grundforløb 2, begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden.

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på Grundforløb 1, der varer 20 uger.

Fremtidsmuligheder

Med en frisøruddannelse kan du arbejde som frisør i salon eller bliver selvstændig. Du har også mulighed for at blive tekniker, teaterfrisør, sælger eller underviser inden for branchen.

For at begynde på en erhvervsuddannelse skal du have opnået et 2-tal i gennemsnit i dansk og et 2-tal i gennemsnit i matematik fra folkeskolens afgangsprøve.

Hvis du ikke kan opfylde karakterkravene, har du mulighed for at gå til en optagelsesprøve.

Læs mere og tilmeld dig optagelsesprøve

Uddannelse med kvote

På uddannelsen til frisør er der adgangsbegrænsning på Grundforløb 2. Det betyder, at du skal have en praktikplads eller en kvoteplads på Herningsholm Erhvervsskole for at blive optaget på en af uddannelserne.

Du ansøger om en kvoteplads ved at udfylde ansøgningsskemaet (se link nedenfor). Blandt ansøgerne vælger Herningsholm Erhvervsskole de bedst kvalificerede til det begrænsede antal pladser. Der bliver valgt mellem de elever, som går på Grundforløb 1, og de som starter direkte på Grundforløb 2.

Tilmeld dig

På grund af adgangsbegrænsninger til frisøruddannelsen skal du tilmelde dig uddannelsen på følgende måde:

 1. Du skal tilmelde dig via www.optagelse.dk OG
 2. søge en kvoteplads (se link nedenfor)

Hvis du allerede har indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, skal du ikke søge en kvoteplads. Send i stedet original uddannelsesaftale PR. POST til skolen.

1. På optagelse.dk

Hvis du gerne vil uddanne dig til frisør, skal du på www.optagelse.dk: 

 • Tilmelde dig fagretningen Salg, sundhed og stil under hovedområdet: Kontor, handel og forretningsservice 
  (Grundforløb 1: hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for cirka 14 måneder). 

Selvom du bliver optaget på Grundforløb 1, er du ikke sikret en plads på uddannelsen, men skal ansøge om en af kvotepladserne i løbet af Grundforløb 1.

Eller:

 • Tilmelde dig direkte til frisøruddannelsen
  (Grundforløb 2: Hvis du er under 25 år og har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end 14 måneder siden eller har en læreplads)

2. Ansøg om kvoteplads

Hvis du ikke allerede har en uddannelsesaftale med en virksomhed, kan du søge en kvoteplads på Herningsholm Erhvervsskole.

Ansøg om kvoteplads

Hvis du tildeles en kvoteplads, kan du begynde på Grundforløb 2 uden at have en uddannelsesaftale med en virksomhed.

Vigtigt

Hvis du hverken har en uddannelsesaftale med en virksomhed eller en kvoteplads på Herningsholm Erhvervsskole, kan du ikke starte på Grundforløb 2 på frisøruddannelsen.


Fag

På Grundforløb 2 har du en blanding af grundfag og fagområder, som er med til at gøre dig klar til at starte på uddannelsens hovedforløb.

Grundfag

 • Afsætning F
 • Dansk E
 • Design E

Fagområder

 • Bogføring og arbejdsmarkedsforhold
 • Bombage
 • Branche it
 • Coloration
 • Faglig engelsk
 • Frisuredesign
 • Fønbølger
 • Hårvask
 • Jernondulation
 • Klippeteknik
 • Langthårsfrisering
 • Permanent
 • Psykologi
 • Strukturbehandling
 • Styling
 • Teori
 • Vandondulation

For at kunne begynde på hovedforløbet til frisør skal du have bestået:

 • Dansk E

og gennemført:

 • Design E
 • Afsætning F

samt opnået følgende certifikat:

 • Kemisk arbejdsmiljø for frisør 

- er en enestående mulighed for, at du kan supplere dine erhvervskompetencer og dygtiggøre dig gennem valg af yderligere undervisning inden for de valgfri specialefag i uddannelsen i et omfang af indtil 4 uger, som en form for kursus.  

Det koster ikke noget at deltage på et valgfrit specialefag. 

Du har ret til at vælge valgfrie specialefag overalt i landet. Hvis du vælger en skole, der har et udbud, den nærmeste skole ikke har, er du berettiget til at bo på skolehjem under opholdet (hvis der er mere end fem kvarters offentlig transporttid).

Din virksomhed kan forlænge din uddannelsesaftale med de uger, du anvender til erhvervsrettet påbygning (op til 4 uger). 

For virksomheden er der mulighed for at få lønrefusion under skoleopholdet.

Uddannelsesgarantien på erhvervsuddannelserne betyder, at du får mulighed for at afslutte en erhvervsuddannelse, uanset hvilket grundforløb, du har taget.

Når du er færdig med grundforløbet (GF2) på en erhvervsuddannelse, skal du optages på uddannelsens hovedforløb. For at blive optaget skal du opfylde de faglige adgangskrav til hovedforløbet, og du skal have skaffet dig en praktikaftale med en virksomhed.

Hvis du endnu ikke har fået en praktikaftale med en virksomhed, kan du komme i skolepraktik*. 

I skolepraktikken fungerer Herningsholm som din praktikplads, og du arbejder i værkstederne og får faglige opgaver og udfordringer - nøjagtigt som hvis du var på en virksomhed. 

 

*For uddannelser med adgangsbegrænsning skal du have søgt om og være optaget på uddannelsen allerede på GF2. Læs mere om de uddannelser her.

Studiehåndbog

I studiehåndbogen finder du alt det praktiske, der vigtigt at vide, når du er elev på Herningsholm Erhvervsskole - herunder studie- og ordensreglementet.

Tilmeld uddannelse

Sådan tilmelder du dig din drømmeuddannelse. Læs mere om blandt andet optagelseskrav, merit og tilmeldingsfrister. 

Fra dags dato er det ikke længere muligt at booke frisørtider online på Hairtools, hverken for elever eller kunder udefra. 

Vi har igennem tiden oplevet en del problemer med fejlbookinger og andre tidsrøvere, hvorfor vi har taget denne beslutning.

Eleverne får stadig brug for modeller fremadrettet, så det er muligt for udefrakommende at få behandlinger. Denne formidling mellem elever og kunder kan bl.a. ske via frisørafdelingens officielle facebookgruppe for hårmodeller, hvor eleverne laver opslag, når de har brug for modeller til de forskellige behandlinger. Linket til gruppen findes her:

https://www.facebook.com/groups/1489182848005541/

Vi opfordrer alle elever og interesserede til at melde sig ind. Det er en offentlig gruppe.

Det er også muligt at henvende sig i frisørafdelingens reception på skolen.