IT er fremtiden. Hvis du uddanner dig som datatekniker vil du have en finger med i spillet på rigtig mange områder. Det meste, vi støder på i hverdagen er på den ene eller den anden måde forbundet via IT.

Det kan være bussernes infotavler ved busstoppestedet, undervisning, der foregår på projektor, Intranet og så selvfølgelig allemandsejet - smartphonen, der gør, du kan være online dag og nat. Hvis du vil være med til at udvikle verden, skal du tage en uddannelse som datatekniker. Så kan det kan være, det er dig, der skal opbygge nye netværk eller holde eksisterende kørende på nyeste teknologi eller dig, der laver programmer, apps eller hjemmesider til dine kolleger, så deres arbejdsdag bliver væsentlig nemmere.

 

 

EUX: Bliv faglært og få en gymnasial eksamen

Et EUX-forløb er en krævende uddannelse med store fag-faglige og boglige udfordringer, og det stiller store krav til dig om at være målrettet, selvstændig og flittig. Du skal have lysten og de faglige kompetencer til at tage både en erhvervsuddannelse og opnå studiekompetence på én gang.

Uddannelsen er en blanding af teoretisk undervisning på gymnasialt niveau og fag-faglige udfordringer i værkstederne og i praktikperioderne. I løbet af uddannelsen er der mindst én studietur.

Bemærk: Du kan ikke tage hovedforløbet på Herningsholm, men vi har et samarbejde med andre skoler.

Varighed

Uddannelsen til EUX-datatekniker varer 5 år og 6 måneder.

Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb.

Grundforløb 2 varer 20 uger. Når du har bestået Grundforløb 2, begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden.

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på Grundforløb 1, der varer 20 uger.


På Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier kan du tage grundforløbet til EUX-datatekniker med følgende specialer:

Datatekniker med speciale i infrastruktur 

Uddannelsen er for dig, der brænder for at designe netværksløsninger, der kan holde en hel virksomhed kørende. Som uddannet datatekniker med speciale i infrastruktur vil du være med til at designe og bygge gode, holdbare netværksløsninger, som nemt kan vedligeholdes og optimeres til nyeste teknologi. Du vil få medansvar for at holde styr på og opdatere servere, PC'ere og værktøjer, så de er klar til brug.

Datatekniker med speciale i programmering 

Uddannelsen er for dig, der ønsker at være med til at designe og programmere programmer, der hjælper brugerne. Som uddannet datatekniker med speciale i programmering kommer du til at designe og udvikle programmer i forskellige programmeringssprog og forskellige miljøer. Det kan for eksempel være at lave en webside eller en app til en mobil enhed. 

For at begynde på en erhvervsuddannelse med EUX-forløb skal du have opnået et 2-tal i gennemsnit i dansk og et 2-tal i gennemsnit i matematik fra folkeskolens afgangsprøve.

Hvis du ikke kan opfylde karakterkravene, har du mulighed for at gå til en optagelsesprøve.

Læs mere og tilmeld dig optagelsesprøve

Tilmelding foregår på www.optagelse.dk

Hvis du gerne vil uddanne dig til EUX-datatekniker, skal du på www.optagelse.dk:

 • tilmelde dig fagretningen Energistyring og komfortløsninger under hovedområdet: Teknologi, byggeri og transport 
  (Grundforløb 1: Hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for cirka 14 måneder)

Eller:

 • tilmelde dig direkte til uddannelsen til EUX-datetekniker
  (Grundforløb 2: Hvis du er under 25 år og har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end 14 måneder siden eller har en læreplads)

Vær opmærksom på, at du inden skolestart skal have opnået c-niveau i dansk, engelsk og samfundsfag, hvis du starter direkte på Grundforløb 2.

Fordelingen af skole- og praktikophold skifter, alt efter hvornår du starter din uddannelse.


Skolestart efterår ulige år


Fag

Grundfag på GF1

 • Dansk C
 • Engelsk C
 • Samfundsfag C

Grundfag på GF2

 • Fysik C
 • Matematik C
 • Informationsteknologi C

Fag på hovedforløb

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Fysik B
 • Informationsteknologi B
 • Matematik B
 • Teknikfag B - digitalt design og udvikling
 • Kemi C
 • Valgfag: Matematik A

For at kunne begynde på hovedforløbet til EUX-datatekniker skal du have bestået:

 • Matematik C
 • Engelsk C
 • Dansk C

og gennemført:

 • Informationsteknologi C
 • Fysik C
 • Samfundsfag C

samt opnået følgende certifikater:

 • Elementær brandbekæmpelse
 • Førstehjælp, mellem niveau

EUX er en vekseluddannelse, hvor du på hovedforløbet skifter mellem at være på skole og i praktik i en virksomhed. 

Skole

Skoleperioderne for EUX-elever adskiller sig fra EUD-eleverne på flere områder. Som EUX-elev får du grund- og gymnasiefag på et højere niveau og den samlede skoleperiode er længere for at du kan opnå studiekompetence på et gymnasialt niveau. Det betyder samtidig, at din praktiktid som EUX-elev vil være lidt kortere end ordinære forløb. 

I skoleperioderne vil du gå i klasse med EUX-elever fra både din egen og andre EUX-uddannelser, så du får kendskab til andre fagområder, og samtidig bliver du en del af det helt særlige EUX-miljø. Desuden giver det en unik mulighed for et tværfagligt og opgaveorienteret samarbejde blandt eleverne.

Praktik/læreplads

Du behøver ikke have en læreplads, inden du starter på uddannelsen. Flere finder først en læreplads, efter at de er begyndt på uddannelsen.

Hvis du ikke har en læreplads, når du afslutter Grundforløb 2, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Det betyder, at skolen fungerer som din mester, indtil du finder en læreplads.

Hvis du allerede har fundet en lære-/praktikplads, kan du begynde din uddannelse i virksomheden, inden du starter på grundforløbet.

Læs mere om lære- og praktikplads

Uddannelsesgarantien på erhvervsuddannelserne betyder, at du får mulighed for at afslutte en erhvervsuddannelse, uanset hvilket grundforløb, du har taget.

Når du er færdig med grundforløbet (GF2) på en erhvervsuddannelse, skal du optages på uddannelsens hovedforløb. For at blive optaget skal du opfylde de faglige adgangskrav til hovedforløbet, og du skal have skaffet dig en praktikaftale med en virksomhed.

Hvis du endnu ikke har fået en praktikaftale med en virksomhed, kan du komme i skolepraktik*. 

I skolepraktikken fungerer Herningsholm som din praktikplads, og du arbejder i værkstederne og får faglige opgaver og udfordringer - nøjagtigt som hvis du var på en virksomhed. 

 

*For uddannelser med adgangsbegrænsning skal du have søgt om og være optaget på uddannelsen allerede på GF2. Læs mere om de uddannelser her.

Du får mange muligheder med et EUX-bevis i bagagen. Du får direkte adgang til en lang række videregående uddannelser, du kan starte som selvstændig eller fortsætte som håndværker inden for dit fag.

På et EUX-forløb bliver du udsat for et stort pres i både undervisningen og de praktiske projekter, samtidig med at du får udfordret og udviklet dine kompetencer og samarbejdsevner. Det gør dig særdeles attraktiv over for virksomheder og stiller dig stærkt i forhold til videre studier.


Du kan også vælge at læse videre på en lang række videregående uddannelser, f.eks. datamatiker, IT-teknolog, softwareudvikler eller ingeniør. Læs mere om uddannelserne på www.ug.dk.

Vil du vide mere?

Jesper Steen Nielsen
Uddannelsesleder
EUX - grundfag på tekniske uddannelser

Mød en uddannelse virtuelt - EUX, grundfag på tekniske uddannelser

Vil du vide mere om EUX, have en rundvisning eller en snak med en vejleder?
Uanset om du har brug for individuel vejledning eller har spørgsmål til uddannelser og fagretninger med EUX, eller gerne vil aftale tid til en (virtuel) rundvisning, så er vi klar til at hjælpe dig.

Skriv en besked, så kontakter vi dig.
Hvordan kan vi kontakte dig?
* skal udfyldes
captcha

Tilmeld uddannelse

Sådan tilmelder du dig din drømmeuddannelse. Læs mere om blandt andet optagelseskrav, merit og tilmeldingsfrister. 

Studiehåndbog

I studiehåndbogen finder du alt det praktiske, der vigtigt at vide, når du er elev på Herningsholm Erhvervsskole - herunder studie- og ordensreglementet.