Fem fra Herningsholm vinder DM i Skills

Efter tre hårde konkurrencedage i Fredericia nåede Danmarks største uddannelsesevent sin afslutning lørdag den 4. februar. Fem fra Herningsholm er danmarksmestre i fagene industritekniker, mediegrafiker, murer, tømrer og vvs-energispecialist.

Skulle Marvel på et tidspunkt lede efter en ny serie af superhelte, kan Herningsholms nye danmarksmestre være et godt bud. Tilmed falder navnet også helt naturligt: De fantastiske fem!

Fem elever fra Herningsholm stod nemlig øverst på podiet, da vinderne i 45 konkurrencefag ved DM i Skills 2023 blev kåret.

Lykønsket af børne- og undervisningsministeren
I Fredericia har landets bedste lærlinge og elever i håndværksfagene konkurreret til DM i Skills 2023. Den fineste hæder og danmarksmesterskabet gik til Herningsholms finalister inden for fagene industritekniker, mediegrafiker, murer, tømrer og vvs-energispecialist.

Lørdag den 4. februar fik danmarksmestrene overrakt medaljer og lykønsket af børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye. I sin tale understregede ministeren, der selv har en baggrund som udlært murer, at det er vigtigt at vise unge, at der findes andet end en boglig vej i tilværelsen.


DM-guld tre år i træk

Gry Astrup Hansen kan for tredje år i træk kalde sig Danmarks bedste murer. Præstationen tåler en sammenligning med håndboldherrernes hattrick ved det netop overstået VM i håndbold. Hun er i lære hos Murerfirmaet Glenn Østergaard, Spjald.

EUX-elev Jacob Munkgaard Sørensen stillede op med erfaring fra sidste års DM, hvor kun få point adskilte ham og vinderen. Træningen på Herningsholm og på lærepladsen Tømrerfirmaet Henrik Kristoffersen i Herning har betydet, at han kan løfte trofæet som den bedste lærling inden for et af Danmarks vigtigste erhverv.

Mediegrafiker-elev Anders Dissing Dæncker havde på forhånd spået, at det ville blive nogle storslåede dage at deltage i sit første DM i Skills. Han fik ret. Efter seks kreative finaleopgaver kunne han stolt lade sig hylde. Anders har læreplads hos Clipper A/S i Herning.

Simon Plauborg er landets bedste vvs-energispecialist og – fristes man til at sige – indleder en ny tradition på Herningsholm, der genvinder DM-guldet, som hans forgænger hjemtog sidste år. Han løb ind i udfordringen kort før slutfløjtet, men overvandt nerverne og sluttede på toppen. Simon er Hanning VVS i Skjern.

Kasper Bergmann Mortensen leverede en utrolig flot vindmølle med roterende vinger, som han selv tegnede og producerede i små metaldele på store CNC-maskiner. Det er ikke for ingenting, at industritekniker bliver betegnet som en af fremtidens grønne erhvervsuddannelser.

En kulmination af talentarbejde
Fem DM-sejre er ikke bare ny skolerekord, men en kulmination af Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasiers mange års fokus på talentarbejde under SELSKABET, som er fællesbetegnelsen for erhvervsskolens aktiviteter uden for almindelig skole- og arbejdstid – fx træning til DM i Skills.

"Det er så vildt, at jeg helt har mistet stemmen. Jeg er bare kisteglad på elevernes vegne, men jeg ved, at det også betyder meget for vores faglærere, som lægger mange kræfter i forberedelserne," siger Allan Kortnum, direktør på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.

 

Herningsholm-elever modtager Arbejdsmiljøprisen 2023
Hæder var der også til tre snedkerelever, som modtog Arbejdsmiljøprisen for at tage højde for det gode arbejdsmiljø i løsningen af deres opgaver.

  • EUX-elev Anne Cadovius Juelsgaard – møbelsnedker og i lære hos Silkeborg Byg & Design i Silkeborg
  • Emil Tang Knudsen – maskinsnedker og i lære hos Tage Laursen i Sunds
  • Benjamin Lykkeskov Schelde – bygningssnedker og i lære hos Fyrstenborg Snedker & Tømrer i Herning

51.000 besøgende til dette års Skills

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge på erhvervsuddannelserne.

68 konkurrence- og demonstrationsfag udgjorde årets arrangement, hvor 51.000 kiggede forbi.

Knap 300 unge har kæmpet om at blive landets bedste inden for 45 forskellige fag, der tæller alt fra tømrer og murer til vvs-energispecialist og mediegrafiker. Herningsholm var stærkt repræsenteret med 16 deltagere, som havde kvalificeret sig gennem enten skole- og regionsmesterskaber eller udvælgelse. Fem af dem kan altså nu kalde sig for danmarksmestre i deres fag.

Derudover har de besøgende afprøvet deres egen faglige kunnen i særlige prøv-, mærk- og føl-stande.

Ud over konkurrencerne er DM i Skills nemlig også et uddannelsesevent med demonstrationsfag, udstillere fra brancherne og en mulighed for at blive introduceret til erhvervsuddannelser.