Køb og salg i Nordre Handelskøbing

To 3. klasser fra Ikast Nordre Skole var i to dage indbyggere i det fiktive bysamfund, ’Nordre Handelskøbing’, henlagt til Handelshuset på Herningsholm, hvor folkeskoleeleverne prøvede kræfter med de mange forskellige aspekter af handelslivet

Der var fuld gang i Handelshuset torsdag og fredag i uge 23, hvor 47 folkeskoleelever bistået af 20 SKP-elever fra detail, kontor og mediegrafik fik en praktisk indføring i den merkantile verden med dens penge-og varestrøm.

Styr på budget og regnskab

Ideen var, at folkeskoleeleverne fra Ikast skulle prøve at drive og udvikle deres egen virksomhed i Nordre Handelskøbing med alt, hvad det indebar af handler, budgetter, regnskaber, lån, udbetaling af løn, kvitteringer, kasseopgørelse og så videre.

Inden de kom så langt, var eleverne dog først rundt på forskellige lokale virksomhed for at få et indblik, i hvordan en virksomhed er bygget op, mens EUX-business ved hjælp af rollespil lærte de små erhvervsdrivende om de forskellige kundetyper samt fyldte på med teori om logoer og sloganer. 

Logo og navn på virksomhed fik eleverne hjælp til at udvikle af SKP-mediegrafikerelever, og så kunne de nyetablerede virksomheder ellers med budget i hånden møde op hos en af byens to elevdrevne banker og bede om et lån til at komme i gang med handlen. 

Stødte eleverne undervejs på vanskeligheder stod SKP-eleverne straks klar til at hjælpe dem videre. 

-Jeg synes, det er hyggeligt at være herinde og sælge tingene i vores butik. I starten var det lidt svært, men nu har jeg fundet ud af at handle, sagde en af de erhvervsdrivende fra 3.b på Ikast Nordre Skole, Karen Storm. 

-Det sjoveste er, når jeg låner penge ud til en godt formål, og pengene så kommer tilbage igen, mente Mads Bache Søgård fra 3.b, der sad i en af de to banker i Nordre Handelskøbing.

Arrangementet er en del af det nyetablerede brobygningsprojekt mellem Ikast-Brande kommune og Herningsholm Erhvervsskole, benævnt STEM-samarbejdet (Science, Technology, Engineering, Math), der er grundsat med det formål, at flere unge fra kommunen tidligere skal få øjnene op for mulighederne i at tage en erhvervsuddannelse.