Nyt samarbejde skaber stærkere bånd

Onsdag den 9. maj fik smedeafdelingen besøg af virkelystne elever fra 5. årgang på Nørre Snede Skole, der skulle prøve kræfter med elementer fra smedefaget og konstruere et transportbånd som led i en ny og tidligere form for brobygning mellem Herningsholm Erhvervsskole og Ikast-Brande Kommune

Eleverne fra Nørre Snede borede og skar i jern og metal under kyndigt opsyn tilsat gode råd og vejledning fra to smedelærlinge og faglærer på smedeuddannelsen, Nikolaj Hviid.

5. årgang fra Nørre Snede havde fundet vej til Herningsholm som led i det nyetablerede brobygningsprojekt og samarbejde mellem Ikast-Brande kommune og Herningsholm Erhvervsskole, benævnt STEM-samarbejdet (Science, Technology, Engineering, Math), der er grundsat med det formål, at flere unge fra kommunen tidligere skal få øjnene op for mulighederne i at tage en erhvervsuddannelse.

Det booster eleverne, at de møder fagfolk

Hans Verner Hansen, underviser i håndværk og design samt entreprenørskabstovholder på Nørre Snede Skole, takkede ja tak til muligheden for at indgå i et samarbejde med smedafdelingen på Herningsholm.

-Det var vigtigt, at eleverne ikke bare skulle ind på en rundvisning, men at de rent faktisk skulle have fingeren ned i noget, siger han.

Hans Verner Hansen fik da den ide at inddrage den lokalt baserede virksomhed i Nørre Snede, Nikodan, der producerer transportbånd. 

Og på et besøg på virksomheden fik Hans Verner Nikodan til at stille 5. årgang på Nørre Snede Skole den opgave, at de med støtte fra smedeafdelingen på Herningsholm skulle konstruere et virksomt transportbånd, driftsikkert nok til at kunne transportere legoklodser i 10 minutter, når det præsenteres foran forældre i Nikodans lokaler.  

-Det betyder så meget, at eleverne møder fagfolk på Nikodan og her på Herningsholm. Det booster dem virkelig meget, og det gør, at eleverne tager opgaven meget seriøst.

-Det er et fantastisk projekt, måske det bedste jeg i mine 27 år som lærer har været med i. Jeg er tovholder på projektet, men vi trækker sammen. De andre, Nikodan og Nikolaj Hviid (faglærer på smedeuddannelsen), er gået 100 procent med ind i det her. Det er et pilotprojekt, men jeg håber, og jeg tror, det vil sprede sig til mange andre skoler, udtaler Hans Verner Hansen.

Morten og Maria fra 5. årgang på Nørre Snede Skole er også glade for at deltage i projektet.

-Det er sjovt at bore med de store maskiner og prøve at skære i jern, siger Morten Brand Bork-Larsen fra 5. årgang på Nørre Snede Skole.

Maria Pleth Larsen også fra 5. årgang nikker og tilføjer.

-Det er spændende at komme ud og lave noget nyt, noget vi ikke er vant til.