Foto: Kenneth Nguyen/pressefoto

Mørket sænker sig

Den 9. april 1940 rullede den tyske værnemagt ind over Danmark, og fem års mørke sænkede sig over landet. Nu 75 år senere søger mange danskere ganske frivilligt ind i biografmørket for at opleve fortidens drama. Også 1. årgang på Herningsholm Erhvervsgymnasium drager fredag den 27. marts sammen ind for at se den danske storfilm '9. april’

 

Krig og identitet

Det er vel få andre historiske begivenheder, der har haft samme betydning for dansk selvopfattelse som henholdsvis krigen i 1864 og så den tyske besættelse under 2. verdenskrig.

Som arven efter Dybbøl er den danske samarbejdspolitik under den tyske besættelse blevet et begreb, der henvises til i ophedede debatter om dansk selvforståelse og dansk engagement i udlandet. 

Kulturel identitet og kulturmøder er også på lærredet, når 1.hhx’erne på Herningsholm Erhvervsgymnasium efter påske starter op på et tværfagligt sprog-og kulturforløb om kulturteori og fjendebilleder. 

Filmen om 9. april kommer således også til at danne afsæt for en senere diskussion af, hvordan fjendebilleder skabes, og af hvordan negative forestillinger om Tyskland og det tyske sprog ofte trækker tråde tilbage i historien. 

1. års hhx'erne vil få hyggeligt selskab i biografsæderne af henholdsvis 1. årgang fra HTX samt 2z.