IT er fremtiden. Hvis du uddanner dig som datatekniker vil du have en finger med i spillet på rigtig mange områder. Det meste, vi støder på i hverdagen er på den ene eller den anden måde forbundet via IT.

Det kan være bussernes infotavler ved busstoppestedet, undervisning, der foregår på projektor, Intranet og så selvfølgelig allemandsejet - smartphonen, der gør, du kan være online dag og nat. Hvis du vil være med til at udvikle verden, skal du tage en uddannelse som datatekniker. Så kan det kan være, det er dig, der skal opbygge nye netværk eller holde eksisterende kørende på nyeste teknologi eller dig, der laver programmer, apps eller hjemmesider til dine kolleger, så deres arbejdsdag bliver væsentlig nemmere.

Varighed

Uddannelsen varer 5 år.

Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb.

Grundforløb 2 varer 20 uger. Når du har bestået Grundforløb 2, begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden.

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på Grundforløb 1, der varer 20 uger.


På Herningsholm Erhvervsskole kan du tage hele uddannelsen til datatekniker med følgende speciale:

Datatekniker med speciale i infrastruktur 

Uddannelsen er for dig, der brænder for at designe netværksløsninger, der kan holde en hel virksomhed kørende. Som uddannet datatekniker med speciale i infrastruktur vil du være med til at designe og bygge gode, holdbare netværksløsninger, som nemt kan vedligeholdes og optimeres til nyeste teknologi. Du vil få medansvar for at holde styr på og opdatere servere, PC'ere og værktøjer, så de er klar til brug.


For at begynde på en erhvervsuddannelse skal du have opnået et 2-tal i gennemsnit i dansk og et 2-tal i gennemsnit i matematik fra folkeskolens afgangsprøve.

Hvis du ikke kan opfylde karakterkravene, har du mulighed for at gå til en optagelsesprøve.

Læs mere og tilmeld dig optagelsesprøve

Uddannelse med adgangsbegrænsning

På denne uddannelse er der adgangsbegrænsning på Grundforløb 2. Det betyder, at du skal have en praktikaftale med en virksomhed eller søge om en plads på Herningsholm Erhvervsskole for at blive optaget på en af uddannelserne.

Du ansøger på optagelse.dk og vil blive indkaldt til en samtale. Blandt ansøgerne vælger Herningsholm Erhvervsskole de bedst kvalificerede til det begrænsede antal pladser.

Der bliver valgt mellem de elever, som går på Grundforløb 1, og de som starter direkte på Grundforløb 2.

Der er ansøgningsfrist to gange om året - 1. juni og 1. december.Fag

På Grundforløb 2 har du en blanding af grundfag og fagområder, som er med til at gøre dig klar til at starte på uddannelsens hovedforløb.

Grundfag

 • Matematik D
 • Engelsk D
 • Dansk E

Fagområder

 • Computerteknologi
 • Operativsystemer
 • Netværk og fejlfinding
 • Programmering

For at kunne begynde på hovedforløbet til datatekniker skal du have bestået:

 • Dansk E
 • Matematik D
 • Engelsk D

og opnået følgende certifikater:

 • Elementær brandbekæmpelse
 • Førstehjælp, mellem niveau

Under hovedforløbet er du skiftevis på skoleophold og i praktik i en virksomhed.

Du behøver ikke have en læreplads, inden du starter på uddannelsen. Flere finder først en læreplads, efter at de er begyndt på uddannelsen.

Hvis du ikke har en læreplads, når du afslutter Grundforløb 2, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Det betyder, at skolen fungerer som din mester, indtil du finder en læreplads.

Hvis du allerede har fundet en lære-/praktikplads, kan du begynde din uddannelse i virksomheden, inden du starter på grundforløbet.

Læs mere om lære- og praktikplads i studiehåndbogen.

Uddannelsesgarantien på erhvervsuddannelserne betyder, at du får mulighed for at afslutte en erhvervsuddannelse, uanset hvilket grundforløb, du har taget.

Når du er færdig med grundforløbet (GF2) på en erhvervsuddannelse, skal du optages på uddannelsens hovedforløb. For at blive optaget skal du opfylde de faglige adgangskrav til hovedforløbet, og du skal have skaffet dig en oplæringsaftale med en virksomhed.

Hvis du endnu ikke har fået en oplæringsaftale med en virksomhed, kan du komme i skoleoplæring* **. 

I skoleoplæringen fungerer Herningsholm som din oplæringsplads, og du arbejder i værkstederne og får faglige opgaver og udfordringer - nøjagtigt som hvis du var på en virksomhed. 

 

*For uddannelser med adgangsbegrænsning skal du have søgt om og være optaget på uddannelsen allerede på GF2. Læs mere om de uddannelser her.

**Der er ikke skoleoplæring på uddannelsen til eventkoordinator.

Du kan kombinere din gymnasiale ungdomsuddannelse med en erhvervsuddannelse og blive eftertragtet på arbejdsmarkedet.

Der er brug for faglærte i erhvervslivet, og med både en studentereksamen og et svendebrev i hånden kan du gøre brug af dine boglige og praktiske erfaringer. Kombinationen er også en fordel, hvis du vælger at læse videre på en af de mere end 200 videregående uddannelser. 

Læs, hvordan nuværende og tidligere Herningsholm-elever gør brug af sammensætningen mellem deres studentereksamen og et svendebrev. 

Vil du vide mere?

Maiken Dahl
Uddannelsesleder

Studiehåndbog

I studiehåndbogen finder du alt det praktiske, der vigtigt at vide, når du er elev på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier - herunder studie- og ordensreglementet.

Tilmeld uddannelse

Sådan tilmelder du dig din drømmeuddannelse. Læs mere om blandt andet optagelseskrav, merit og tilmeldingsfrister.