Som industritekniker lærer du at betjene drejemaskiner, fræsemaskiner, CNC-styrede maskiner, PLC-teknik/elteknik, pneumatik (luftstyring) og hydraulik. Du lærer også at udvikle og fremstille maskiner.

På uddannelsen har du fag som fræsning og drejning, men også mere teknologiske fag som programmering af computerstyrede maskiner og produktudvikling.

På Herningsholm Erhvervsskole arbejder vi med de nyeste teknologier på vores avancerede maskiner – det gælder både på fræsning, drejning samt multitasking maskiner. Vores undervisere er til stede hele tiden, og vi har lærerdækning på alle lektioner.

På Herningsholm udbyder vi:

 • Industritekniker - Maskin: grundforløb og hovedforløb

Du kan desuden vælge at blive industriassistent, der er et led i uddannelsen til industritekniker.

Varighed

Uddannelsen til industritekniker - maskin varer 4 år.
Uddannelsen til industriassistent varer 2 år.

Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb.

Grundforløb 2 varer 20 uger. Når du har bestået Grundforløb 2, begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden.

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på Grundforløb 1, der varer 20 uger.

Fremtidsmuligheder

Der er efterspørgsel efter industriteknikere på metalfabrikker, skibsværfter, maskinfabrikker og i plastindustrien. Du får desuden adgang til en videregående uddannelse, f.eks. produktionsteknolog, maskinmester eller diplomingeniør.

Mød Nikolaj fra industritekniker

For at begynde på en erhvervsuddannelse skal du have opnået et 2-tal i gennemsnit i dansk og et 2-tal i gennemsnit i matematik fra folkeskolens afgangsprøve.

Hvis du ikke kan opfylde karakterkravene, har du mulighed for at gå til en optagelsesprøve.

Læs mere og tilmeld dig optagelsesprøve

Tilmelding foregår på www.optagelse.dk.

Hvis du gerne vil uddanne dig til industritekniker, skal du på www.optagelse.dk:

 • Tilmelde dig fagretningen To hjul og metal under hovedområdet: Teknologi, byggeri og transport
  (Grundforløb 1: hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for cirka 26 måneder)

Eller:

 • Tilmelde dig direkte til industriteknikeruddannelsen 
  (Grundforløb 2: Hvis du er under 25 år og har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end 26 måneder siden eller har en læreplads)

Fag

På Grundforløb 2 har du en blanding af grundfag og fagområder, som er med til at gøre dig klar til at starte på uddannelsens hovedforløb.

Grundfag

 • Fysik F
 • Matematik D

Fagområder

 • Automation
 • CAD/CAM
 • CNC-teknik
 • Konventionel bearbejdning
 • Materiale- og bearbejdningsforståelse
 • Måleteknik
 • Teknisk innovation

For at kunne begynde på hovedforløbet til industritekniker skal du have bestået:

 • Fysik F
 • Dansk E
 • Engelsk E
 • Matematik D

og opnået følgende certifikater:

 • Elementær brandbekæmpelse
 • Førstehjælp, mellem niveau 

Under hovedforløbet er du skiftevis på skoleophold og i praktik i en virksomhed.

Du behøver ikke have en læreplads, inden du starter på uddannelsen. Flere finder først en læreplads, efter at de er begyndt på uddannelsen.

Hvis du ikke har en læreplads, når du afslutter Grundforløb 2, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Det betyder, at skolen fungerer som din mester, indtil du finder en læreplads.

Hvis du allerede har fundet en lære-/praktikplads, kan du begynde din uddannelse i virksomheden, inden du starter på grundforløbet.

Læs mere om lære- og praktikplads i studiehåndbogen.

Uddannelsesgarantien på erhvervsuddannelserne betyder, at du får mulighed for at afslutte en erhvervsuddannelse, uanset hvilket grundforløb, du har taget.

Når du er færdig med grundforløbet (GF2) på en erhvervsuddannelse, skal du optages på uddannelsens hovedforløb. For at blive optaget skal du opfylde de faglige adgangskrav til hovedforløbet, og du skal have skaffet dig en oplæringsaftale med en virksomhed.

Hvis du endnu ikke har fået en oplæringsaftale med en virksomhed, kan du komme i skoleoplæring* **. 

I skoleoplæringen fungerer Herningsholm som din oplæringsplads, og du arbejder i værkstederne og får faglige opgaver og udfordringer - nøjagtigt som hvis du var på en virksomhed. 

 

*For uddannelser med adgangsbegrænsning skal du have søgt om og være optaget på uddannelsen allerede på GF2. Læs mere om de uddannelser her.

**Der er ikke skoleoplæring på uddannelsen til eventkoordinator.

- er en enestående mulighed for, at du kan supplere dine erhvervskompetencer og dygtiggøre dig gennem valg af yderligere undervisning inden for de valgfri specialefag i uddannelsen i et omfang af indtil 4 uger, som en form for kursus.  

Det koster ikke noget at deltage på et valgfrit specialefag. 

Du har ret til at vælge valgfrie specialefag overalt i landet. Hvis du vælger en skole, der har et udbud, den nærmeste skole ikke har, er du berettiget til at bo på skolehjem under opholdet (hvis der er mere end fem kvarters offentlig transporttid).

Din virksomhed kan forlænge din uddannelsesaftale med de uger, du anvender til erhvervsrettet påbygning (op til 4 uger). 

For virksomheden er der mulighed for at få lønrefusion under skoleopholdet.

Du kan kombinere din gymnasiale ungdomsuddannelse med en erhvervsuddannelse og blive eftertragtet på arbejdsmarkedet.

Der er brug for faglærte i erhvervslivet, og med både en studentereksamen og et svendebrev i hånden kan du gøre brug af dine boglige og praktiske erfaringer. Kombinationen er også en fordel, hvis du vælger at læse videre på en af de mere end 200 videregående uddannelser. 

Læs, hvordan nuværende og tidligere Herningsholm-elever gør brug af sammensætningen mellem deres studentereksamen og et svendebrev. 

Også som EUX

Med EUX bliver du både student og faglært på én gang.
EUX har et højere fagligt niveau og giver dig endnu flere fremtidsmuligheder. 

Studiehåndbog

I studiehåndbogen finder du alt det praktiske, der vigtigt at vide, når du er elev på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier - herunder studie- og ordensreglementet.

Tilmeld uddannelse

Sådan tilmelder du dig din drømmeuddannelse. Læs mere om blandt andet optagelseskrav, merit og tilmeldingsfrister.