Herningsholm-elever vinder guld til EM i entreprenørskab

Det regnede med aske og priser over de nye europamestre i entreprenørskab, som har udviklet en klimarobot designet til at mindske CO2-udledning på majsmarker.

Med Etnas vulkanudbrud som dramatisk bagtæppe kunne 99Robotics torsdag aften lade sig hylde som europamestre i entreprenørskab ved Gen-E på Sicilien.

Holdet består af elever fra HHX og HTX på Herningsholm Erhvervsgymnasium, en elev fra smedeuddannelsen på Herningsholm Erhvervsskole og en HHX-elev fra UCRS i Ringkøbing.

Først modtog de anerkendelse fra en af verdens største banker, HSBC, der overrakte dem den europæiske Climate Resilience Award. Efterfølgende blev de danske elever kåret som europamestre med hovedprisen JA Europe Innovation of the Year.

 

400.000 europæiske deltagere

I foråret vandt 99Robotics Company Programme, DM i entreprenørskab, arrangeret af Fonden for Entreprenørskab. Den sejr sikrede dem en billet til det europæiske mesterskab, hvor 400.000 deltagere fra ungdomsuddannelser i hele Europa konkurrerer.

Gen-E-festivalen, som er Europas største entreprenørskabsfestival, inviterer tusinder af dygtige unge entreprenører til at vise deres virksomhedsidéer frem.

Her var spændingen intens helt til det sidste, da vinderen af hovedprisen Innovation of the Year skulle kåres.

 

Fra askeregn til prisregn

Awardshowet måtte kortvarigt afbrydes af en askeregn fra vulkanen Etna, som var gået i udbrud. Senere kunne arrangementet dog fortsætte udendørs under den sicilianske sommerhimmel.

Elever fra HHX og HTX på Herningsholm har tidligere både deltaget og vundet EM i entreprenørskab, men det er første gang, at en elev fra smedeuddannelsen er med i opløbet til et europamesterskab. Endnu mere imponerende er det, at elevvirksomheden nu har vundet guld til Danmark.

"Efter nogle hårde dommerinterviews er det en kæmpe overraskelse og glæde at stå som europamestre. Vi har lagt mange timer i projektet – også midt i eksamenerne – så det er en stor lettelse. Vi er også både glade og taknemmelige for opbakningen og glæder os til at komme videre med udviklingen til efteråret," siger Lucas Hauge fra HHX.

 

Et stort og hidtil uberørt marked

99Robotics modtog også HSBC Climate Resilience Award for deres innovative løsning på en af landbrugets største udfordringer – CO2-udledning. Majsproduktionen er en betydelig bidragsyder til dette problem.

For at reducere majsmarkernes udledning, udvaskning og nedslidning kan man plante højeffektive vinter-dækafgrøder. Almindelige landbrugsmaskiner kan dog ikke komme til på markerne uden at gøre skade på de høje majsplanter. Derfor har 99Robotics udviklet en særlig "KlimaRobot", som er designet til at køre rundt mellem majsplanter uden at beskadige dem.

Holdet har identificeret et stort og hidtil uberørt marked, som både eksisterer nationalt og internationalt.

 

Anderledes end alle de andre

Henrik Graversen har været innovationslærer og mentor for 99Robotics – fra idéen opstod i efteråret 2023 og frem til i dag, hvor eleverne nu kan kalde sig europamestre i entreprenørskab.

"De har arbejdet grundigt og meget løsningsorienteret. Normalt starter den gode idé med at identificere problemerne, og derefter bliver holdet sat af de elever, der tilfældigvis sidder i innovationsklassen. Men 99Robotics har rekrutteret specifikt for at løse problemet," siger Henrik Graversen, underviser på Herningsholm Erhvervsgymnasium.

Han bemærker også, at en af holdets styrker har været deres evne til at dække kompetencebehovet ved at samarbejde på tværs af faglige baggrunde og dermed både uddannelser og skoler.

99Robotics-teamet består af Silje Pold og Yasin Nagorny fra HTX på Herningsholm, Lucas Hauge fra HHX på Herningsholm, Anders Birk Overgaard fra smedeuddannelsen på Herningsholm samt Kacper Graversen fra Gymnasiet HHX Ringkøbing på UCRS.

"Man kan sige, at 99Robotics har udforsket alle hjørner af spillepladen for at finde de rette kompetencer. Set med europæiske øjne var de markant anderledes end alle andre og løste et komplekst problem med en utrolig gennemarbejdet tilgang. Hvis der findes en skala, er der ikke noget højere end dette. De kan ikke gøre det bedre, end de har gjort. Det er bestemt godkendt. En stor, stor aften på Sicilien," siger Henrik Graversen med stolthed i stemmen.

 

Mere hæder til Danmark

Aftenen bød på yderligere hæder til Danmark. Oculare, som er danmarksmestre i Start Up Programme for videregående uddannelser, vandt også hovedprisen i deres kategori.

Herningsholm-elever har en stærk tradition for succes i innovationskonkurrencer, og 99Robotics fortsætter en efterhånden lang række af prisvindere inden for innovation og entreprenørskab.

Tidligere har innovationselever fra Herningsholm Erhvervsgymnasium vundet DM, EM og VM i entreprenørskab med samme virksomhed startet på Herningsholm.