El-uddannelse med innovation bidrager til 2020-klimamålene

Elektrikerlærlinge med specielt gode kompetencer i innovative energibesparelser, klimapolitik og tekniske løsninger er netop blevet færdiguddannet fra Herningsholm Erhvervsskole

- Det er godt for privatforbrugerens økonomi, samfundet som helhed og den globale økonomi.

Sådan beskriver uddannelsesleder Peter Skovmos Nielsen fordelene ved den nye Cleantech Integrator uddannelse, som netop har uddannet det første jyske hold. Cleantech Integrator er en overbygning på elektrikeruddannelsen, hvor lærlingene bliver specialiserede i innovative energibesparende løsninger.

Positive elever 

Ifølge uddannelsesleder Peter Skovmos Nielsen har forløbet været en stor succes. Og elev-evalueringen melder da også klart ud, at ingen af eleverne har fortrudt deres valg. Som Cleantech Integrator er man i stand til at hjælpe sine kunder med at foretage energirigtige valg, der kan give en mindre energiregning.

- Eleverne siger, at de har fået et bredere syn på det hele, for under uddannelsen har de også kigget på tingene ud fra f.eks. et vvs- og tømrerperspektiv. De har ikke kun holdt sig til elektrikerdelen, som de fleste elektrikere nok har en tendens til. De har lært at se de gode løsninger og også rådgive mere bredt om behov, der ligger udenfor deres fagområde. F.eks. at en kunde kunne have fordel af at udskifte et vindue, siger han.

Helhedsperspektiv på energioptimering

Under uddannelsesforløbet bidrog flere eksterne undervisere med specialviden, heriblandt Jens Ellevang, der er Energy Audit Manager på virksomheden Schneider, der har specialiseret sig i energioptimering. Han er meget positiv overfor uddannelsen til Cleantech Integrator. Han forudser en stor efterspørgsel på de kompetencer, som uddannelsen giver,

- Vi ansætter dem i stor stil. Det er godt at skille sig ud fra de almindelige elektrikere. Branchen er præget af at man lærer tingene selv, f.eks. hvis man ved meget om belysning, så vil man måske bygge noget energioptimering på. Men på Cleantech Integrator uddannelsen får man helheden med og man får et godt udgangspunkt til at kunne regne på tingene, siger han.

Behov for kvalificeret vejledning fra elektrikere

Sanne Bager er direktør for virksomheden Danled, der sælger LED-produkter til virksomheder og private. Hun underviste eleverne i LED-produkter og kundernes behov. Hun kan allerede nu se et stort behov for Cleantech Integratorer.

- Mange af vores kunder ringer ind og spørger efter hjælp til installationer og forståelse af systemer. Det er bedre, at elektrikerne får den viden under uddannelsen, i stedet for at de skal ringe til os. Cleantech Integratorer er klædt meget bedre på til at vejlede forbrugeren, og vigtigst af alt så ved de, hvor de skal finde informationerne henne, siger hun.

Herningsholm Erhvervsskoles bygninger var prøveklud

Uddannelsen mundede ud i konkrete rapporter, hvor eleverne har arbejdet med ernergioptimering af en specifik bygning på Herningsholm Erhvervsskole.

- Ét af projekterne foreslog, at man udskiftede vandhaner på toiletter, så vi fik berøringsfri vandhaner, der bruger langt mindre vand. De regnede ud, at investeringen ville være tilbagebetalt på 1½ år. De fandt også ud af, at der ville være en ekstra gevinst i form af bedre hygiejne, fordi brugerne slipper for at røre ved vandhanen. Det fortæller igen noget om, at eleverne har fået et helhedssyn i stedet for kun at tænke på deres eget fagområde, siger uddannelsesleder Peter Skovmos Nielsen og tilføjer, at rapporterne selvfølgelig er sendt videre til skolens bygningsforvaltning.

Fakta om Cleantech Integrator uddannelsen

Cleantech Integrator er en overbygning på elektrikeruddannelsen, hvor lærlingene bliver specialiserede i innovative energibesparende løsninger.

Særligt er det, at man skal uddanne sig til Cleantech Integrator under sin uddannelse, da man ikke kan tage forløbet som efteruddannelse.

Cleantech Integrator er et uddannelsesforløb i regi af Centre of Exellence, som er et forløb for særligt talentfulde og motiverede lærlinge.

Læs mere om Cleantech Integrator uddannelsen