Snedkerfaget er et traditionsrigt håndværk, der samtidig er stærkt på teknologisk fornyelse. Her lærer du at bruge det klassiske håndværktøj til at lave et møbel, en dør og lignende - helt fra bunden.

Bygningssnedkeren fremstiller, samler og monterer elementer til bygninger f.eks. døre, vinduer, køkkener, butiksinventar og meget andet.

På Herningsholm Erhvervsskole tilbyder vi et højt fagligt niveau i undervisningen sammenholdt med tidssvarende relevant viden med de krav og udfordringer, der stilles til den moderne bygningssnedker. Som bygningssnedker på Herningsholm Erhvervsskole udfordres du på håndværksmæssige færdigheder kombineret med brug af moderne teknologi og viden.

Med et snedkersvendebrev i hånden er der mange muligheder for arbejde. Du kan også videreuddanne dig til eksempelvis: produktionsteknolog, konstruktør eller ingeniør.

Varighed

Uddannelsen til bygningssnedker varer 3 år og 3-9 måneder.

Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb.

Grundforløb 2 varer 20 uger. Når du har bestået Grundforløb 2, begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden.

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på Grundforløb 1, der varer 20 uger.


INTERNATIONALT SPECIALE

Du kan vælge at tage uddannelsen som International Snedker. Det betyder, at du gennem studietur og et eller flere udenlandske praktikophold får kendskab til produktion, sprog og kultur uden for Danmarks grænser.

Læs mere om specialet International Snedker.


For at begynde på en erhvervsuddannelse skal du have opnået et 2-tal i gennemsnit i dansk og et 2-tal i gennemsnit i matematik fra folkeskolens afgangsprøve.

Hvis du ikke kan opfylde karakterkravene, har du mulighed for at gå til en optagelsesprøve.

Læs mere og tilmeld dig optagelsesprøve

Tilmelding foregår på www.optagelse.dk.

Hvis du gerne vil uddanne dig til bygningssnedker, skal du på www.optagelse.dk: 

 • Tilmelde dig fagretningen Bygge og bo under hovedområdet: Teknologi, byggeri og transport
  (Grundforløb 1: Hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for cirka 26 måneder)

Eller:

 • Tilmelde dig direkte til snedkeruddannelsen
  (Grundforløb 2: Hvis du er under 25 år og har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end 26 måneder siden eller har en læreplads)

Fag

På Grundforløb 2 har du en blanding af grundfag og fagområder, som er med til at gøre dig klar til at starte på uddannelsens hovedforløb.

Grundfag

 • Matematik F
 • Teknologi F

Fagområder

 • Materialelære
 • Kvalitetsbevidsthed
 • Tegning i 2D og 3D
 • Dokumentation
 • Konstruktion og fremstilling
 • Værktøjs- og maskinlære
 • EPOXY
 • Maskinkørekort
 • Førstehjælp
 • CNC-teknik
 • Rulle-bukkestillads

For at kunne begynde på hovedforløbet til bygningssnedker skal du have gennemført:

 • Matematik F
 • Teknologi F

og opnået følgende certifikater:

 • Elementær brandbekæmpelse
 • Førstehjælp, mellem niveau 
 • Maskinkørekort til enkle og stationære maskiner
 • Personlig sikkerhed ved epoxy og isocyanater
 • Rulle- og bukkestillads

Under hovedforløbet er du skiftevis på skoleophold og i praktik i en virksomhed.

Du behøver ikke have en læreplads, inden du starter på uddannelsen. Flere finder først en læreplads, efter at de er begyndt på uddannelsen.

Hvis du ikke har en læreplads, når du afslutter Grundforløb 2, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Det betyder, at skolen fungerer som din mester, indtil du finder en læreplads.

Hvis du allerede har fundet en lære-/praktikplads, kan du begynde din uddannelse i virksomheden, inden du starter på grundforløbet.

Læs mere om lære- og praktikplads i studiehåndbogen.

Uddannelsesgarantien på erhvervsuddannelserne betyder, at du får mulighed for at afslutte en erhvervsuddannelse, uanset hvilket grundforløb, du har taget.

Når du er færdig med grundforløbet (GF2) på en erhvervsuddannelse, skal du optages på uddannelsens hovedforløb. For at blive optaget skal du opfylde de faglige adgangskrav til hovedforløbet, og du skal have skaffet dig en oplæringsaftale med en virksomhed.

Hvis du endnu ikke har fået en oplæringsaftale med en virksomhed, kan du komme i skoleoplæring* **. 

I skoleoplæringen fungerer Herningsholm som din oplæringsplads, og du arbejder i værkstederne og får faglige opgaver og udfordringer - nøjagtigt som hvis du var på en virksomhed. 

 

*For uddannelser med adgangsbegrænsning skal du have søgt om og være optaget på uddannelsen allerede på GF2. Læs mere om de uddannelser her.

**Der er ikke skoleoplæring på uddannelsen til eventkoordinator.

Du kan kombinere din gymnasiale ungdomsuddannelse med en erhvervsuddannelse og blive eftertragtet på arbejdsmarkedet.

Der er brug for faglærte i erhvervslivet, og med både en studentereksamen og et svendebrev i hånden kan du gøre brug af dine boglige og praktiske erfaringer. Kombinationen er også en fordel, hvis du vælger at læse videre på en af de mere end 200 videregående uddannelser. 

Læs, hvordan nuværende og tidligere Herningsholm-elever gør brug af sammensætningen mellem deres studentereksamen og et svendebrev. 

Vil du vide mere?

Rasmus Holten
Uddannelsesleder

Studiehåndbogen

I studiehåndbogen finder du alt det praktiske, der vigtigt at vide, når du er elev på Herningsholm Erhvervsskole - herunder studie- og ordensreglementet.

Tilmeld uddannelse

Sådan tilmelder du dig din drømmeuddannelse. Læs mere om blandt andet optagelseskrav, merit og tilmeldingsfrister.

Også som EUX

Med EUX bliver du både student og faglært på én gang.
EUX har et højere fagligt niveau og giver dig endnu flere fremtidsmuligheder.