For at det moderne samfund kan fungere, er det vigtigt, at der er faguddannede folk til at klare installation og vedligeholdelse af alt vedrørende varme, ventilation og sanitet.

På Herningsholm Erhvervsskole kommer du til at indgå i et socialt miljø, hvor der sættes fokus på din trivsel. Vi arbejder med praktisk problemløsning gennem værkstedsfag og lærer de bagvedliggende teorier. Med en uddannelse fra Herningsholm Erhvervsskole kommer du ud i erhvervslivet med stort kendskab til fremtidens løsninger.

Fremtidsmuligheder

Uddannelsen åbner for mange muligheder inden for vvs-energibranchen og for at blive selvstændig eller sælger.

Du kan læse videre til installatør, produktionsteknolog, bygningskonstruktør, maskinmester eller ingeniør.

Varighed

Uddannelsen til vvs-energispecialist eller vvs-blikkenslager varer 4 år.

Uddannelsen til vvs-installationstekniker varer 3 år og 9 måneder.

Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb.

Grundforløb 2 varer 20 uger. Når du har bestået Grundforløb 2, begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden.

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på Grundforløb 1, der varer 20 uger.


På Herningsholm Erhvervsskole kan du tage vvs-energiuddannelsen med følgende specialeretninger:

Blikkenslager

Som vvs-blikkenslager arbejder du med plader til tagrender, nedløb, tage, tårne og facader og installation af vand, gas og varme, samt afløb og mindre ventilationsanlæg.

Energispecialist

Som vvs-energispecialist arbejder du med planlægning, dimensionering, installation og service af blandt andet gas- og oliefyr, vedvarende energi såsom solvarme, jordvarme og varmepumper. Du lærer at arbejde med varmeforsyningsanlæg og energitekniske beregninger og analyser.

Installationstekniker

Som vvs-installationstekniker får du en alsidig vvs-uddannelse, som gør dig klar til at arbejde selvstændigt sammen med kunderne i private hjem, på byggepladser og på store arbejdspladser. Du lærer at installere og servicere avancerede velfærdsteknologiske løsninger, som blandt andet gør det muligt for handicappede og ældre at klare sig selv.

Du kan læse mere om specialerne på www.vvs-energiuddannelsen.dk. For at begynde på en erhvervsuddannelse skal du have opnået et 2-tal i gennemsnit i dansk og et 2-tal i gennemsnit i matematik fra folkeskolens afgangsprøve.

Hvis du ikke kan opfylde karakterkravene, har du mulighed for at gå til en optagelsesprøve.

Læs mere og tilmeld dig optagelsesprøve

Tilmelding foregår på www.optagelse.dk. 

Hvis du gerne vil starte på vvs-energiuddannelsen, skal du på www.optagelse.dk: 

 • Tilmelde dig fagretningen Energistyring og komfortløsninger under hovedområdet: Teknologi, byggeri og transport (Grundforløb 1: hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for cirka 26 måneder)

Eller:

 • Tilmelde dig direkte til vvs-energiuddannelsen (Grundforløb 2: Hvis du er under 25 år og har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end 26 måneder siden eller har en læreplads)

Fag

På Grundforløb 2 har du en blanding af grundfag og fagområder, som er med til at gøre dig klar til at starte på uddannelsens hovedforløb.

Grundfag

 • Matematik E
 • Erhvervsinformatik E

Fagområder

 • Arbejdsmiljø
 • Arbejdspladsens indretning
 • Blikarbejde
 • Brandbekæmpelse
 • Dokumentation
 • Energioptimering
 • Førstehjælp
 • Informationsteknologi
 • Konstruktion og installation
 • Materialelære
 • Plade- og tagarbejde
 • Rulle- og bukkestillads
 • Sikkerhed og arbejdsmiljø
 • Styring og regulering
 • Svejsning og lodning
 • Tegning
 • Teknisk databehandling

For at kunne begynde på hovedforløbet på vvs-energiuddannelsen skal du have opnået følgende certifikater:

 • Arbejdsmiljø ved svejsning og termisk skæring
 • Elementær brandbekæmpelse
 • Førstehjælp, mellem niveau
 • Rulle- og bukkestillads

Under hovedforløbet er du skiftevis på skoleophold og i praktik i en virksomhed.

Du behøver ikke have en læreplads, inden du starter på uddannelsen. Flere finder først en læreplads, efter at de er begyndt på uddannelsen.

Hvis du ikke har en læreplads, når du afslutter Grundforløb 2, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Det betyder, at skolen fungerer som din mester, indtil du finder en læreplads.

Hvis du allerede har fundet en lære-/praktikplads, kan du begynde din uddannelse i virksomheden, inden du starter på grundforløbet.

Læs mere om lære- og praktikplads i studiehåndbogen.

Uddannelsesgarantien på erhvervsuddannelserne betyder, at du får mulighed for at afslutte en erhvervsuddannelse, uanset hvilket grundforløb, du har taget.

Når du er færdig med grundforløbet (GF2) på en erhvervsuddannelse, skal du optages på uddannelsens hovedforløb. For at blive optaget skal du opfylde de faglige adgangskrav til hovedforløbet, og du skal have skaffet dig en oplæringsaftale med en virksomhed.

Hvis du endnu ikke har fået en oplæringsaftale med en virksomhed, kan du komme i skoleoplæring* **. 

I skoleoplæringen fungerer Herningsholm som din oplæringsplads, og du arbejder i værkstederne og får faglige opgaver og udfordringer - nøjagtigt som hvis du var på en virksomhed. 

 

*For uddannelser med adgangsbegrænsning skal du have søgt om og være optaget på uddannelsen allerede på GF2. Læs mere om de uddannelser her.

**Der er ikke skoleoplæring på uddannelsen til eventkoordinator.

Du kan kombinere din gymnasiale ungdomsuddannelse med en erhvervsuddannelse og blive eftertragtet på arbejdsmarkedet.

Der er brug for faglærte i erhvervslivet, og med både en studentereksamen og et svendebrev i hånden kan du gøre brug af dine boglige og praktiske erfaringer. Kombinationen er også en fordel, hvis du vælger at læse videre på en af de mere end 200 videregående uddannelser. 

Læs, hvordan nuværende og tidligere Herningsholm-elever gør brug af sammensætningen mellem deres studentereksamen og et svendebrev. 

Vil du vide mere?

Kenneth Lauridsen
Uddannelsesleder

Studiehåndbog

I studiehåndbogen finder du alt det praktiske, der vigtigt at vide, når du er elev på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier - herunder studie- og ordensreglementet.

Tilmeld uddannelse

Sådan tilmelder du dig din drømmeuddannelse. Læs mere om blandt andet optagelseskrav, merit og tilmeldingsfrister. 

Også som EUX

Med EUX bliver du både student og faglært på én gang.
EUX har et højere fagligt niveau og giver dig endnu flere fremtidsmuligheder. 

Læs mere >