Snedkeruddannelsen bragte ham til Tanzania

Mikkel Bertelsen er Herningsholm Erhvervsskoles første internationale snedker med byggeri som speciale. Et praktikophold i Tanzania gav inspiration til at tænke ud af boksen

- I Tanzania fik jeg meget ansvar. Jeg stod tit og underviste mine kolleger og jeg fik af og til lov til at styre sjakket og snakke med kunder.

Sådan lyder det fra Mikkel Bertelsen, som netop er blevet færdiguddannet som international bygningssnedker. En uddannelse, der kræver et praktikophold i udlandet. For Mikkel faldt valget på den danskejede snedkervirksomhed Winther Limited i Dar es-Salaam i Tanzania, hvor han skulle være i 5 måneder. Her fik han lov til at arbejde med renovering af huse, som skulle have døre og vinduer udskiftet. Han skulle arbejde sammen med 10 lokale medarbejdere og en enkelt fra Finland. Da ingen af hans kolleger havde en formel snedkeruddannelse, var det ofte Mikkel, der måtte forklare tegninger og hvordan tingene skulle løses. En udfordring, som indebar meget ansvar.

- Det har været sjovt. Mit praktikophold har lært mig at tænke ud af boksen. Jeg kan kun anbefale at tage et sted hen, hvor man er lidt dygtigere end de andre. Det vokser man meget med, siger Mikkel.

Andre arbejdsforhold

Fattigdommen i landet var synlig overalt. Mikkel fik sat de danske arbejdsforhold i perspektiv. De fleste steder fik medarbejderne 6-700 kroner om måneden. På Mikkels arbejdsplads var der dog lidt bedre forhold. Her lå lønnen på omkring 2000 kroner. Der var en god stemning på arbejdspladsen med plads til snak og vittigheder.

- De arbejder seks dage om ugen og bor tit 1½ times kørsel væk fra arbejdspladsen. Men de klager ikke over det, og bliver de spurgt om de vil arbejde ekstra, siger de altid ja, fordi de har brug for pengene, fortæller Mikkel, der også skulle vænne sig til de nye arbejdsforhold.

- Det var hårdt at arbejde så meget, især pga. varmen der tit var oppe på 30-40 grader. Du sveder og skal huske at drikke. I Skandinavien arbejder vi hårdere, og jeg skulle virkelig huske at tage en slapper en gang imellem for at kunne holde til det i varmen. Tanzanianerne har lært at tage det mere roligt for at komme igennem dagen, siger han.

Han lagde også mærke til, at folk i Tanzania havde et andet syn på det håndværksmæssige.

- De har ikke den samme stolthed over at lave et godt håndværk. De går slet ikke op i at lave den finish, som vi gør herhjemme. Det er ligemeget om en låge gaber 1½ cm eller er skruet lidt skævt på. Og en bordplade kan godt hælde lidt, selvom den egentlig skal være i vater. De går bare ikke op i det. De vægter at have noget at bo i og sove i fremfor udseendet, siger han.