Fra rør til cykelstel på tre uger

12 cykelmekanikerelever har de seneste tre uger arbejdet på hovedforløbets sidste opgave; at bygge et cykelstel op fra bunden

Koncentrationen er høj blandt de 12 elever på det afsluttende hovedforløb på uddannelsen til cykelmekaniker. Eleverne er ved at lægge sidste hånd på deres helt eget cykelstel, som de har bygget op fra bunden.

- De starter med en masse løse rør, som de bygger deres eget, personlige cykelstel op ud fra. Lige fra uddannelsens start ser eleverne frem til opgaven med at lave deres eget stel, og nogle af eleverne fra H1 har da også været forbi og kigge, siger uddannelsesleder for mekanikeruddannelserne Carsten Moeskjær Madsen.

Processen med at omdanne rørene til cykelstel indebærer først en masse filearbejde for at få rørene til at passe sammen. Dernæst skal alle delene slagloddes sammen og enderne skal planfræses. Når stellet er færdigt, får det selvfølgelig sit eget, unikke stelnummer. 

- Der ligger meget arbejde i det, og de bruger godt tre uger på opgaven. Opgaven giver eleverne en masse akkuratesse og stolthed af håndværket, fortæller Carsten Moeskjær Madsen.

Tålmodighed og præcision

Eleverne arbejder individuelt med opgaven, og det resulterer i stel med forskellige finesser.

- Jeg har valgt ikke at bruge muffer i samlingerne. Jeg synes, at det ser pænere ud, og man kan lave nogle mere specielle vinkler. Det gør så også, at det skal være noget mere præcist for at blive flot, forklarer 19-årige Johannes Zuppani om sit cykelstel. 

Selvom det er et stort stykke arbejde, er han glad for at have prøvet det.

- Det er noget af en udfordring, og vi får nok aldrig mulighed for at lave sådan et stel helt fra bunden igen. Det har taget lang tid og kræver noget tålmodighed, men jeg synes, at det er en sjov opgave, slutter han.