I Vietnam som møbelsnedker

Som en del af uddannelsen til international snedker på Herningsholm Erhvervsskole har Stine Dahl fået et halvt års oplevelser som møbelsnedker i Vietnam

Stine Dahl, 30 år, er i gang med uddannelsen til international snedker, og i april vendte hun tilbage til det danske forår efter et halvt års praktik som møbelsnedker hos den nystartede, lokale virksomhed District 8 Design i Ho Chi Min-byen i det sydlige Vietnam. Her arbejdede hun med at udvikle prototyper af et nyt, nordisk møbeldesign, hvilket ikke er en helt gennemsnitlig opgave for en snedker i praktik.

- Det er et stort ansvar at hjælpe til i hele processen med at lave prototyper til et nyt design. Det er en ret dyr proces, og det er meget sjældent, at man får lov til det arbejde i en dansk virksomhed, mens man stadig er under uddannelse. Det var super spændende at prøve, siger Stine Dahl.

Det var ikke kun selve arbejdsopgaverne, men også måden at arbejde på, som adskilte sig fra hendes tidligere erfaringer fra faget.

- Praktikken tvang mig også til at tænke kreativt i mit arbejde, for deres maskiner er en del ældre og mere primitive, end dem vi er vant til at bruge her i Danmark. Samtidig var der ikke langt fra tanke til handling, så jeg fik mulighed for at teste en masse ideer af, siger Stine Dahl.

Alene blandt kollegaer

Stine Dahls praktiksted var en mindre virksomhed, hvor der kun arbejdede mænd fra nærområdet. Det gav en del udfordringer i forhold til samarbejdet, da ingen af hendes kollegaer talte eller forstod engelsk. Udover at være hvid var hun også den første kvinde, der arbejdede i virksomheden, så hun skilte sig meget ud.

- Det var meget hårdt og frustrerende, at jeg ikke kunne snakke med mine kollegaer, og det gjorde, at jeg følte mig meget alene i starten. Men jeg lærte at acceptere det, og vi kommunikerede lidt med fx fagter. Jeg er dog glad for, at jeg mødte en gruppe danske piger dernede, som jeg kunne være sammen med om aftenen og i weekenderne, siger Stine Dahl.

Tilbage i Danmark kan Stine Dahl se tilbage på et halvt års praktik med frustrationer og udfordringer, som endte med at blive til hverdag i den vietnamesiske virksomhed. Nu mangler hun at gennemføre sit sidste skoleforløb, før hun skal tilbage til Bdr. Andersen Møbelsnedkeri i Søften, hvor hun har taget sin øvrige praktik.