Arkitekttur i Herning – set fra en cykel

Fredag eftermiddag den 21. august tog Byggeri og energi fra HTX på ”arkitektur-cykel-studietur” for at se på byggestile og arkitektur i Herning

Solen bagte fra en skyfri himmel, så rammerne til cykelturen var helt i top, da HTX-eleverne fra Herningsholm Erhvervsgymnasium drog ud i Herning for at se på byggestile og arkitektur. 

Først stop var Engholm Søpark - noget af det nyeste byggeri i Herning - hvor nærhed til motorvej og søudsigt vinder over optimal placering i forhold til solen. Derefter gik turen omkring herregården Herningsholm for at se, hvad Erhvervsgymnasiet er opkaldt efter og for at få et historisk perspektiv, idet herregården i 1754 blev ombygget i enkel klassicistisk stil, som senere tiders byggestile og -perioder har hentet inspiration i. 

Derefter kiggede klassen på forskellige eksempler på tilbygninger og ombygninger, inden projektleder Morten Andersen gav en guidet rundvisning i Boligselskabet Fruehøjgaards nye kollegiebyggeri North Camp. North Camp er det gamle plejehjem på Nørregade, som nu er ombygget til splinternye kollegieværelser. Man har tænkt kreativt og fjernet et etagedæk, så kollegieværelserne er blevet i to etager eller med hems. 

Derefter gik turen til Herning musikskole, hvor musikskoleleder Ole Vels Poulsen fortalte om, hvordan der i konstruktionen er forsøgt at tage hensyn til det specielle formål ”musik”. Vi hørte også om den spritnye kulturgård, der er anlagt foran musikskolen, hvor landskabsarkitekterne har ladet sig inspirere af ”Kandinsky og Tjajkovskij” – og er et eksempel på, at der kan være forskel på arkitekternes flotte planer og oplæg, og hvad der er økonomisk mulighed for at anlægge. 

Så gik turen til de gamle direktørvillaer omkring Herning kirke, hvor Herning kommune i foråret vedtog kommunens første bevarende lokalplan. I lokalplanen står, at ”Det er intentionen at bevare lokalplanområdets karakteristiske særpræg af grøn villaby. Derfor fastlægger lokalplanen bestemmelser for såvel eksisterende som ny bebyggelse samt eksisterende beplantning”. Og der var nogle flotte eksempler på tidligere tids byggestile. 

Herefter rundede turen B&O’s ”flagshipstore” på torvet, Hernings nye bibliotek på gågaden og det nye boligkvarter syd for Herning banegård – et stærkt eksempel på hvordan byplanlægning kan forandre et nedslidt industrikvarter til et attraktivt bynært boligområde.

Efter 3 timer rundt i Herning var vandflaskerne tomme, og klassen vendte igen næsten hjem mod erhvervsgymnasiet. Der er stadig mange andre spændende områder og byggerier i Herning, som klassen ønsker at udforske, men det giver blot grundlag for endnu en cykeltur.