Víctor de Castro og Iara Melo

Brasilianere på den jyske hede

Víctor de Castro og Iara Melo kommer begge fra Brasilien, men siden januar har de haft deres gang på HHX i Herning

Víctor de Castro og Iara Melo har begge valgt at rejse ud i verden for at få oplevelser for livet.

Rejsen har foreløbig ført dem fra den tætbefolkede brasilianske delstat, Minas Gerais, hvor man finder nogle af Brasiliens længste floder og højeste bjergtinder med provinshovedstaden Belo Horizonte som et af Latinamerikas absolutte finansielle bjergtoppe til HHX på Herningsholm Erhvervsgymnasium – midt på den jyske hede. 

Iara, der er 18 år og går i 2. e, har altid vidst, at hun på et eller andet tidspunkt ville til udlandet for at studere og opleve fremmede kulture.

-Det er altid spændende at opleve et nyt land, også selvom dansk er et svært sprog, siger hun. 

Mens Iara, før hun tog på udveksling, havde et vist kendskab til Danmark, som hun havde hørt skulle være et velfungerende og internationalt orienteret land, indrømmer Víctor, der er 17 år og går i 2.f, at han ikke kendte noget til landet, før han kom hertil.

-Min far, der er tandlæge, opfordrede mig til at tage til Danmark, efter en af hans patienter havde fortalt positive ting om sit besøg til Danmark, siger han.

Kulturforskelle 

Det føltes dog som noget af et kulturchok, da de to brasilianere lige var ankommet til Herning midt i januars vinterkulde, og de første gang stødte på den mere reserverede danske omgangsform, hvor man gerne lige vil se folk lidt an, før man eventuelt inviterer dem ind i varmen.

-I Brasilien er der helt klart en mere umiddelbar tilgang til udlændinge og udvekslingsstuderende. Det tager tid, før man kommer ind på livet af danskerne, mener de begge.

Indimellem føler de begge et strejf af hjemve. Men Iara understreger ihærdigt, at det altid er en dobbeltrettet følelse.

-For selv om man kan savne familie og venner, er jeg overhovedet ikke klar til at rejse hjem herfra, siger hun.

Både Víctor og Iara er glade for deres værtsfamilier, som de synes har været gode til at tage imod dem og give dem frihed uden strenge påbud.

-Det er dejligt med den frihed vi har her, hvor vi kan gå ud med venner og være med til sociale arrangementer og fester, siger Iara.

Favoritfag og fodboldfest

Hvad angår det faglige indhold på skolen er de begge enige om, at sprogfagene engelsk og spansk er favoritfag. De er særligt begejstrede for den kulturhistoriske tilgang til fremmedsprog, som de er blevet præsenteret for på HHX, hvor sproget ses som et vindue ind til fremmede kulturer.

-Engelsk er helt klart blevet mit yndlingsfag. Det er langt mere interessant og vedkommende her end i Brasilien, hvor sprogfagene først og fremmest består af grammatik og tør udenadslære, tilføjer Iara, mens Víctor nikker samtykkende.

Selvom de er glade for opholdet i Danmark, havde de begge gerne, bare for en stund, byttet Herning gågade ud med feberhed folkefest i hjemlandet under det nys afviklede VM i fodbold. 

Lidt autentisk atmosfære fik de dog med, idet de under Brasiliens kampe ringede til familien derhjemme via Skype. Således gik de højlydte og begejstrede udbrud fra familiens fodboldglade medlemmer tydeligt igennem til de danske værtsfamiliens stuer.

Víctor og Iara fortsætter på HHX frem til jul, hvor de mange oplevelser rigere igen vender hjem til det brasilianske højland.