Bygningssnedker Mathias tager erfaring med til DM

Team Herningsholm: Tredje gang blev lykkens gang for bygningssnedker Mathias, der nåede sit mål og nu er klar til at kæmpe med blandt de bedste til DM i Skills

20-årige Mathias Frahm Pedersen fra Herning har deltaget i Skills-konkurrencen de seneste tre år, men det er første gang, han avancerer fra det regionale mesterskab. Den unge bygningsnedker er ikke i tvivl om, at han til DM kan bruge sine erfaringer fra de tidligere år.

- Jeg har fået en del erfaring med at arbejde under pres, og det giver mig en ro. I sådan en konkurrence er det en fordel at kunne lukke alt ude og bare fokusere på opgaven. Og så har det selvfølgelig givet en masse træning, siger Mathias.

Svær tegneopgave

Mathias fik udleveret DM-opgaven godt to måneder før selve DM, så han er klar over, hvad der ligger i årets udfordring.

- Det er en svær opgave, så man skal virkelig tage sig sammen. Vi skal lave et vindue og en trappe, som bliver sat sammen til en talerstol. Det sværeste er nok, at der er rigtigt mange buer, der skal fræses. Og så det at vi skal tegne opgaven i både 2D og 3D. Det er ikke noget, vi ellers gør så meget i, forklarer bygningssnedkeren om opgaven, som de har 22 timer til at udføre.

De svære discipliner har da også betydet, at Mathias har inddraget både juleferien og weekender til at træne i. Og han har målsætningen klar for dysten i Gigantium i Aalborg.

- Det kunne da være fedt at vinde, men jeg er oppe imod nogle hårde konkurrenter, fx bronzevinderen fra EuroSkills. Mit oprindelige mål var at komme til DM, og det har jeg jo nået. Så mit nye mål må være at komme i top tre, siger Mathias, der har både familie og kammerater med til at heppe fra tribunerne.

Udfordringer trækker

Men hvad får en bygningssnedker til at melde sig til den hårde konkurrence tre år i træk?

- Jeg kan godt lide at opsøge udfordringerne og det pres, der følger med. Det bliver rigtigt fedt til DM, hvor man får lov til at lave en mere speciel opgave og blive bedre til at arbejde under pres, siger Mathias.

Den unge håndværker afslutter sin uddannelse til marts, men fremtidsplanerne ligger endnu ikke helt klar.

- Jeg skal helt sikkert arbejde som snedker, men jeg er ikke sikker på hvorhenne. Jeg kunne rigtigt godt tænke mig at komme til udlandet og arbejde. Det har jeg også været under min uddannelse. Jeg synes, at det er spændende at opleve andre lande, og det giver nogle store oplevelser, slutter Mathias.