Dyst på hurtighed og håndværk

Syv hold fra 8. årgang på Hammerum Friskole stillede til dyst, da årets finalister skulle findes til den lokale finale i SkoleSkills – heriblandt en ung mand med smag for elektricitet

Jannik Ganzholm Petersen på 13 år går og overvejer, om han skal være elektriker, når han skal vælge uddannelse efter folkeskolen.

- Jeg har været i praktik som elektriker. Det var sjovt, og jeg synes, det gav et fint indblik i arbejdet, fortæller den 13-årige skoleelev, som deltager i SkoleSkills på Hammerum Friskole.

I SkoleSkills-dysten skal Jannik dog prøve kræfter med et andet fag; nemlig smedefaget! Han skal lave en fyrfadsstage, og det skal helst gå hurtigt – for der er en lokal finaleplads på højkant.

Tidspresset øger spændingen
”Kom så Julle, kom så Julle!” ”Godt gået, Magnus!” ”Vi skal lige have en finger på båndet her!”

Sådan lyder nogle af tilråbene, og heppekoret er flittig med opbakningen blandt eleverne på 8. årgang, da Herningsholm Erhvervsskole og Social & SundhedsSkolen, Herning kigger forbi Hammerum Friskole. I forbindelse med den årlige SkoleSkills-konkurrence er de på besøg med tre undervisere og tre praktiske opgaver, der symboliserer tre forskellige erhvervsfag; social- og sundhedsfaget, smedefaget og detailfaget.

- Århh; jeg ryster helt vildt! Mine fingre kunne slet ikke følge med, udbryder en grinende elev, da hun er færdig med at dosere medicin i de små pillebokse.

Også hos en klassekammerat driller både gavepapir og –bånd, da et par T-shirts skal pakkes pænt ind på tid. De små opgaver er måske sværere, end de lige ser ud ved første øjekast. I hvert fald øger tidspresset spændingen betydeligt.

- Jeg havde set en video om Skills inden, men det var faktisk ret svært med de små piller, og jeg blev lidt nervøs, indrømmer Pil Svendsen efter at have prøvet kræfter med SOSU-opgaven.

Det skal nok gå trods tidspres
Selvom det ikke var muligt at dyste i en elektrikeropgaver, gik det nu meget fint for Jannik i smedeopgaven. Ja, faktisk gik det så fint, at han sammen med sine klassekammerater, Ane og Magnus fik dagens hurtigste tid.

3 minutter og 17 sekunder tog det holdet at lave en fyrfadsstage i smedeopgaven, dosere medicin i SOSU-opgaven og pakke T-shirt flot ind i opgaven for detailuddannelsen.

Udover at de tre skoleelever har både hænder og hoveder godt skruet på, betydet det også, at de skal repræsentere Hammerum Friskole til den lokale finale i SkoleSkills. Den bliver afholdt i forbindelse med Skills – Erhvervsskolernes Dag 5. september 2019 på Herningsholm Erhvervsskole.

Og det skal nok gå, mener Jannik.

- Man bliver lidt nervøs i forhold til tiden, men jeg synes ikke, det var så svært at udføre selve opgaven, fortæller han om den lysestage, han skulle lave på tid.

Og så kan vi jo bare håbe, at han i finalen er så heldig at skulle prøve kræfter med elektrikerfaget, som han allerede har vist flair for!

SkoleSkills er en konkurrence for 8. klasses elever. I de indledende runder kommer SkoleSkills-konkurrencen ud på de lokale skoler i Herning og Ikast-Brande kommuner og fortæller om erhvervsuddannelser og kører indledende heats med små, praktiske opgaver inden for forskellige fag.

Det hurtigste hold på hver skole går videre til en lokale finale, som finder sted i forbindelse med den årlige Skills – Erhvervsuddannelsernes Dag. En kæmpe uddannelsesmesse, der afvikles i et samarbejde mellem Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, Agroskolen og Social & SundhedsSkolen, Herning. Vinderholdet her fra går videre til landsfinalen, der afvikles i forbindelse med DM i Skills i januar.