EP-kandidater i debat på Herningsholm Gymnasium

Fem EP-kandidater tørnede onsdag den 23. april sammen på Herningsholm Gymnasium for at diskutere EU-relevante emner som optakt til europaparlamentsvalget den 25. maj

På Herningsholm Gymnasium kunne HHX- og HTX-elever onsdag den 23. april blive klogere på europaparlamentsvalget, da der blev afholdt EU-valgmøde i Agoraen. De fem EP-kandidater Jeppe Kofoed fra Socialdemokraterne (A), Ulla Tørnæs fra Venstre (V), Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU (N), Tonni Hansen fra Socialistisk Folkeparti (F) og Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti (O) var inviteret til at deltage i dagens debatpanel.

Under debatten havde eleverne mulighed for at stille spørgsmål til politikerne, og der blev derfor diskuteret mange forskellige EU-relaterede emner, blandt andet unges muligheder for videreuddannelse i EU-lande, konsekvenserne af en fælles patentdomstol, Danmarks deltagelse i Euroen, velfærdsturisme og Tyrkiets optagelse i EU.

Der blev afholdt afstemninger både før og efter paneldebatten, hvor eleverne kunne stemme på den kandidat og dermed det parti, de var mest enige med. Ved afstemningen før debatten tog Venstre sammen med Dansk Folkeparti langt størstedelen af stemmerne (henholdsvis 39,5 procent og 34,5 procent) foran de tre øvrige partier. 

Paneldebatten kunne dog rykke lidt på fordelingen af stemmerne, da den efterfølgende afstemning viste en større tilslutning til Dansk Folkeparti (40,7 procent af stemmerne) og Socialdemokraterne end før debatten. Se hele resultatet i grafen nedenfor.

Oliver Nors var en af de elever, der oplevede, at debatten ændrede hans synspunkt:
- Ja, jeg har ændret lidt mening efter debatten. Jeg er som udgangspunkt ret liberal, men jeg hælder lidt mere mod midten nu. Og jeg skal selvfølgelig stemme den 25. maj, siger Oliver Nors.

Oliver er ikke den eneste, der regner med at stemme ved valget, som afholdes den 25. maj. En afstemning blandt eleverne viste, at næsten 70 procent forventer at tage ned til stemmeboksene. Det er en langt større andel end ved sidste europaparlamentsvalg, hvor kun cirka en tredjedel af de unge vælgere stemte.