Et umage par i flot design

Første weekend i oktober stødte to grupper elever med vidt forskellig faglighed, fagsprog og arbejdsmåde sammen, da snedkerelever fra Herningsholm Erhvervsskole bød velkommen til designerelever fra VIA University College. Til trods for forskellighederne delte de alle det samme ønske; at skabe nytænkende møbeldesigns til FSC Design Award

FSC Design Award er en innovativ konkurrence, der ønsker at udfordre designstuderende til at forene bæredygtighed med godt møbeldesign i træ. I år springer designeleverne fra Herning for første gang ud i at samarbejde med bygnings-, møbel- og maskinsnedkereleverne for at højne det håndværksmæssige niveau af den obligatoriske prototype. 

De udvalgte elever mødtes til inspirationsweekenden i oktober, hvor de blev sat sammen parvis. Det blev starten på en lærerig, udviklende og krævende projektperiode for maskinsnedker Marlene Dahlgaard Jensen, 44 år, og designer Mathias Bek, 25 år. 

- Det har været lærerigt for os begge to, for vi har haft forskellige indgangsvinkler til projektet. Jeg har for eksempel fået en anden tilgang til design og har ændret mit syn på selve processen med idegenerering i opstarten af et projekt. Så vi har brugt meget tid på at lære af hinanden, siger Marlene om sit udbytte af det uvante samarbejde med designeren.

Mange ideer på tegnebrættet

Marlene og Mathias endte efter en længere argumentationsrunde med at udvikle entrémøbelet Twin bestående af to dele, hvoraf den ene kan bruges til opbevaring af blandt andet sko og aviser, mens den anden fungerer som skammel. 

- Vi har meget forskelligt syn på valg af materialer. Som snedker er jeg vant til møbler i massivt træ og med mange træsorter, mens Mathias som designer vil have det let og hvidt. Men vi er rigtig godt tilfredse med resultatet, siger Marlene.

Produktion i kælderen

Et møbel af den kaliber bliver normalt formet i en maskine, men ved produktionen af en prototype er det nødvendigt at tænke ud af boksen. De valgte derfor at rykke foretagendet ned i Marlenes kælder, hvor børnene normalt har legerum. Så i stedet for legesager er kælderen nu fyldt med bukke, hjemmelavede forme, finér og spændebånd, og der bliver arbejdet til langt ud på aftenen.

- Siden weekenden i oktober har vi været sammen næsten dagligt for at arbejde. Vi har mødtes efter skoletid og arbejdet til kl. 21 eller 22 de fleste aftener, så det kræver også noget af min familie og Mathias’ kæreste. De har været indforstået med, hvad projektet indebar, og har hjulpet os med blandt andet aftensmad og kørsel, siger Marlene.

To versioner

Men samarbejdet stopper ikke ved award-showet. Makkerparret var fra start enige om, at de ville lave to eksemplarer, så de begge stod med et møbel til minde om projektet.

- Vi havde nok regnet med, at vi kunne nå at lave to inden den 19. november. Men alt er nærmest gået galt, og vi har lavet om mange gange, så nu har vi aftalt at mødes igen efter jul og lave det andet eksemplar. Det bliver også godt nok med lidt fritid igen, siger Marlene med et smil.

Over 90 designs konkurrerer, når FSC Design Award 2015 løber af stablen for 10. gang onsdag og torsdag den 18. og 19. november i Allerhuset i København. Deltagerne fra fem design- og arkitektskoler landet over kæmper om hovedpræmien, som er en inspirationsrejse til Bolivia.