Herningsholm markerer Kvindernes internationale kampdag

Den 8. marts er kvindelige rollemodeller i fokus på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.

Lyden af slibende sandpapir, arbejdende maskiner eller svensknøgler, der strammer møtrikker, er dagligdag. Det vidner om aktivitet i de forskellige værksteder rundt på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.

Flere kvindelige elever har de seneste år været med til at sørge for aktiviteten. Her på Kvindernes internationale kampdag den 8. marts sender de kvindelige elever et vigtigt signal om, at de tør bryde normen ved at arbejde og uddanne sig i traditionelle mandefag.

Siden 2019 har Herningsholm nemlig mere end fordoblet antallet af kvindelige elever på de tekniske erhvervsuddannelser, og skolens fokus på at forbedre diversiteten i form af blandt andet sexisme-politik og særskilte omklædningsrum sætter de kvindelige elever pris på.

"Det er fedt, at der kommer mere og mere fokus på, at kvinder også kan gå på skolen. Der er plads til begge køn," siger møbelsnedker-elev Pernille Frahm til en journalist fra TV 2 Nyhederne, der netop på denne dag sætter fokus på rollemodellerne.

"Jeg har ikke oplevet at blive udsat for chikane eller oplevet beskidt snak," supplerer Maiken Højgaard Jensen, der er VVS-lærling hos Per Michalski A/S i Ikast.

Hun er glad for at kunne inspirere andre piger og kvinder til også at søge ind på en erhvervsuddannelse. Det gør hun fx som elevambassadør i Boss Ladies, som Herningsholm har samarbejdet med i over fire år om at forbedre diversiteten på skolen.

 

Kvindelige studenter med inspirerende historier

I auditoriet på Herningsholm Erhvervsgymnasium bliver kampdagen også markeret. Alle eleverne på tværs af årgange og klasser lytter til inspirerende oplæg fra tidligere Herningsholm-elever.

Fem kvindelige studenter fortæller de nuværende elever om karriereveje og drømme for fremtiden. Deres historier giver inspiration til alle de muligheder, der kan åbne sig, når eleverne fra HHX og HTX står med deres studenterhuer på hovederne, og deres afgangsbeviser har givet dem adgang til hundredvis af videregående uddannelser.

De inspirerende historier kommer fra Ida Hvid, HHX-student i 2018, Amanda Meldgaard, HTX-student 2018, Maria Torp Egebæk, HTX-student 2018, Laura Gam, HTX-student 2020, samt Jenny Andersen, HHX-student 2017.

"Det er vigtigt, at flere kvinder får topposter i erhvervslivet for at differentiere billedet," siger Jenny, som til daglig læser jura på Aarhus Universitet.

 

Netværksgruppen Q

Det er vigtigt med en bred diversitet, og uanset uddannelse skal alle elever på Herningsholm føle sig som en del af fællesskabet.

På de tekniske erhvervsuddannelser er kvinderne ofte stadig i undertal, men med Netværksgruppen Q kan alle de kvindelige elever mødes på tværs af årgange og uddannelser for at skabe et tættere fællesskab.

Flere gange årligt mødes netværksgruppens deltagere til forskellige arrangementer. Det er alt fra julehygge til madpakke-møder og faglige oplæg.

Netværksgruppen Q har i dag 115 medlemmer.