Herningsholm-elever skal bygge fly i Tyskland

Onsdag den 9. december lød startskuddet til et spændende samarbejde mellem tyske Airbus, Danske Metal Herning og Herningsholm Erhvervsskole. Da underskrev de tre parter en samarbejdsaftale om praktikophold for industriteknikere, HTX-studenter og undervisere ved Airbus Defence and Space i München

- For to år siden besøgte jeg sammen med nogle kolleger her fra skolen Airbus i Hamborg. Det besøg fascinerede mig dybt. At se de store maskiner og hvordan håndværkere og ingeniører arbejdede side om side med stor præcision for at få sat elektronikken på plads, var et syn, der virkeligt lagrede sig hos mig, sagde direktør John Egebjerg i sin velkomsttale.

Aftalen rummer tre dele: 

- Vi har i dag en industriteknikeruddannelse, vi er meget stolte af. Med denne nye mulighed kan vi fremover tilbyde vores industriteknikere et helt unikt praktikophold, der vil gøre dem endnu dygtigere, og som vil være med til at understøtte uddannelsen.

Samtidig får vores undervisere også mulighed for at dygtiggøre og specialisere sig på praktikophold ved Airbus. 

For vores HTX-studenter bliver det muligt at søge om et praktikophold hos Airbus, inden de vil søge ind på et teknisk ingeniørstudie. Her kan de første allerede komme af sted til sommer, og flere elever har meldt sig klar, sagde John Egebjerg.

Velkommen hos Airbus

Fra Airbus Defence and Space var det Ulli Fingerle, direktør for Eurofighter Campaign Denmark, der holdt tale. 

- Jeg glæder mig til at byde jer velkomne hos Airbus, sagde han blandt andet i sin tale. 

Også afdelingsformand Egon Nykjær fra Dansk Metal Herning holdt tale.

- Alle tre parter får noget ud af dette samarbejde. Dansk Metal og Herningsholm Erhvervsskole har et ønske om at få den nyeste teknologi som en integreret del af erhvervsuddannelserne og Airbus Defence and Space ønsker større aktivitet i Danmark, sagde han i sin tale.

En drøm at arbejde med fly

Med til pressemødet var også dem, det hele handler om, nemlig eleverne, der kan få glæde af aftalen.

- Jeg har altid drømt om at arbejde med fly og vil gerne være ingeniør inden for flybranchen, sagde Naveen Kandiah fra 3. g på HTX.

- Det er super fedt i forhold til mine interesser og uddannelsesplan. Det er en unik mulighed og kæmpe stort, sagde Thor Andersen, der også går i 3. g, og som drømmer om en fremtid inden for programmering, elektronik og mekanik.

Fakta

Samarbejdet indeholder tre elementer:

  • Industriteknikerlærlinge kan som en del af deres uddannelse komme i praktik hos Airbus Defence and Space.
  • Herningsholm Erhvervsskoles faglærere kan komme på studieophold hos Airbus Defence and Space for at lære om den nyeste teknologi.
  • Studenter fra Herningsholm Erhvervsgymnasium får mulighed for at starte ingeniøruddannelsen hos Airbus Defense and Space.

Alle tre partnere forventer sig et stort udbytte af samarbejdet, og allerede til sommer skal de første HTX-studenter til Airbus Defence and Space i München.

Samarbejdet blev offentliggjort onsdag den 9. december 2015 ved underskrivelse af et Memorandum of Understanding (MoU) på Herningsholm Erhvervsskole.

Airbus har mere end 144.000 ansatte på verdensplan og har en ordrebeholdning på 967 milliarder Euro. Airbus har ordrer på halvdelen af de nye passagerfly, der skal bygges de kommende år.

Airbus har nybygningsfaciliteter og vedligeholdelse i flere forskellige europæiske lande.