Hvad tror du den største virksomhed i Danmark hedder? Det er hverken LEGO eller Bilka eller Jysk Sengetøjslager; den største virksomhed er Den offentlige sektor. Den offentlige sektor – altså Staten, Regionen og Kommunerne - beskæftiger i alt lidt over 800.000 medarbejdere.

 

Det er Den offentlige Sektor, der underviser dig, dem der passer på din mormor på plejehjemmet, dem der ser efter din lillebror i børnehaven, og dem som forsvarer Danmarks grænser, hvis nogen skulle finde på at angribe vores land. Men du ser aldrig en regning for alle de ydelser den offentlige sektor leverer. Du betaler regningen over den skat, som alle danskere skal betale af de penge, de tjener.

 

I løbet af to timer kommer vil til at arbejde med, hvilke opgaver den offentlige sektor løser, hvad det koster, hvor pengene kommer fra, og hvor mange mennesker der arbejder i de forskellige dele af den offentlige sektor. Men vi kommer også til at snakke om, hvordan opgaverne måske kan løses på en anden måde, end vi gør i dag. 


Klassetrin: 8. - 9. kl.

Varighed: 2 timer


Måske tror du, at Danmark er sådan et ret almindeligt land, hvis vi sammenligner os med andre lande i verden — selvom vi nok er lidt mindre end de fleste lande. Men det er helt forkert: på rigtigt mange områder har vi — og de andre nordiske lande Sverige, Norge, Finland og Island — valgt at organisere vores samfund på en HELT anden måde end mange andre steder på vores klode.

 

I løbet af to timer quizzer vi os igennem et portræt af Danmark. Og quizzen skulle gerne vise dig, at når vi måler på områder som børnedødelighed, andelen af borgere der kan læse og skrive, antallet af læger pr. indbygger, penge anvendt til ulandshjælp, andelen af kvinder på arbejdsmarkedet osv., så skiller vi os ud fra næsten alle andre lande i verden.

 

Om det er godt eller skidt — det kan vi snakke om og måske blive lidt klogere på, når vi har været igennem vores quiz.


Klassetrin: 8. - 9. kl.

Varighed: 2 timer


- hvad rager det os?

I 2020 er der præsidentvalg i USA, og amerikanerne skal vælge, om det skal være den præsident de har i forvejen – republikaneren Donald Trump - der skal fortsætte 4 år mere, eller om en ny præsident – demokraten Joe Biden – skal prøve at gøre det bedre, end ham der sidder der allerede. Det er noget de danske aviser og newsfeeds skriver rigtigt meget om, og du tænker måske, om det nu også har den helt store betydning for os her i Danmark?

 

Men det har det! USA er verdens største land – hvis man måler på den økonomiske betydning landet har. Og det kan da godt være, at USA ligger 7.500 km. væk – men de beslutninger, der træffes af verdens største økonomiske supermagt, har i høj grad betydning for den måde vi lever på i Danmark.

 

For vi handler med USA. Det amerikanske marked er blevet Danmarks vigtigste samhandelspartner, og hvis amerikanerne af den ene eller den anden grund ikke køber danske varer, så vil det medføre store problemer for mange danske virksomheder – og dermed for Danmark i det hele taget.

 

I løbet af et par timer undersøger vi, hvorfor det amerikanske valg er så interessant.


Klassetrin: 8. - 9. kl.

Varighed: 2 timer


- og lad dig ikke snyde af statistik!

»Der er tre slags løgn: løgn, forbandet løgn og statistik«

 

Citatet tilskrives konservative britiske politiker Benjamin Disraeli (1804-1881) og også den amerikanske forfatter Mark Twain. Pointen er, at man meget let kan blive snydt af statistik. Hvis den, som udarbejder analyser af en udvikling, har en særlig interesse i at få den til at se særlig dramatisk ud, kan det understøttes ved at ændre på enhederne på de akser, der indgår f.eks. i en figur.

 

Så hvis du vil undgå at blive snydt, og du gerne vil kunne gennemskue, når nogen prøver at få en udvikling til at se særlig positiv eller skræmmende ud, vil du i løbet af et par lektioner blive præsenteret for eksempler på, hvordan man kan illustrere en udvikling, så den henholdsvis fremstår særdeles positiv eller usædvanlig negativ!


Klassetrin: 8. - 9. kl.

Varighed: Kan tilpasses


Lær at spotte fake news

"Paven støtter Trump" — "Hilary har solgt våben til islamisk stat" — "Præsident Obama er ikke amerikaner".

 

Hvordan kan Trump slippe af sted med at sprede ”fake news” og stadig have opbakning fra sine kernevælgere? 

 

Fake news fylder stadig mere i den offentlige debat, især på sociale medier, som flere og flere bruger som den væsentligste kilde til alt fra nyheder og sladder til sport. Derfor er det mere end nogensinde blevet relevant at kunne gennemskue fake news — også i undervisningen.

 

I dette forløb vil vi, via fagene international økonomi og historie, øve eleverne i at afsløre fake news. Vi vil arbejde med kildekritik, faktatjek af hårde data og andre metoder. Endelig er der også en vigtig pointe i, at eleverne bliver mere bevidste om konsekvenserne af ikke at være kildekritiske og at faktatjekke.

 

Nogle af de spørgsmål, der vil blive arbejdet med er:

  • Hvordan behandler man data?
  • Hvordan faktatjekker man data?
  • Hvordan er man kildekritisk?
  • Hvorfor opstår fake news?
  • Hvem får noget ud af at producere fake news?

Klassetrin: 7. - 9. kl.

Varighed: 2 - 3 timer

Tværfagligt forløb: International økonomi og historie