Må den dygtigste håndværker vinde

Erhvervsskoleelever på Herningsholm Erhvervsskole arbejder den 6. og 7. september hårdt for at avancere fra de lokale mesterskaber i konkurrencen for unge håndværkere, Skills

Dygtige, unge murere, tømrere, smede, vvs-energispecialister, snedkere og industriteknikere dyster netop nu om pladserne ved de regionale mesterskaber, og måske endda DM, i talentkonkurrencen Skills.

I snedkerafdelingen mellem høvlspåner og slibemaskiner arbejder 21-årige møbelsnedker Emil Raakjær koncentreret på opgaven med at lave tre indskudsborde. Han har netop afsluttet H1, og det er hans første møde med Skills.

- Jeg ville gerne prøve det af, og så siger jeg ikke nej til en udfordring. Jeg tror, at man ville fortryde det, hvis man var gået glip af den her mulighed for at deltage. Jeg tager det som en god oplevelse og gør det så godt, jeg kan. Så må vi se, hvordan det går, siger Emil Raakjær. 

Konkurrencen er vigtig

Og det er en stor udfordring.

Skills er et konkurrenceforløb for unge fra erhvervsuddannelserne. De dyster om at blive den bedste inden for deres fag på både lokalt, nationalt og internationalt plan ved at løse en fagrelateret opgave inden for en fastsat tidsramme. Det er med til at skærpe de unges faglige niveau og skabe fokus på talentet bag håndværket.

Konkurrenceelementet tiltaler den 23-årige smed Allan Jørgensen, som også deltog sidste år, hvor det dog ikke rakte til en plads i det regionale mesterskab.

- Jeg vil gerne udfordre mig selv, for jeg synes selv, at jeg er dygtig. Det er sjovt at konkurrere og prøve at være under det tidspres, der er. Det gik godt sidste år, men jeg nåede ikke at blive færdig. Jeg går helt klart efter at gå videre i år, siger Allan Jørgensen målfast.

I træning til DM

Blandt de store maskiner i industriteknikernes værksted er det dog lidt anderledes. Her er den regionale deltager allerede fundet, og i stedet bliver det regionale mesterskab afholdt torsdag den 7. september. Men for de to deltagere går tankerne allerede nu mod DM, for de er nemlig begge sikret en plads.

- Jeg er ikke så nervøs for at komme til DM. En drejebænk er stadig en drejebænk, så i princippet er det det samme, om der står en eller 100 og kigger på dig. Jeg synes, at det er sjovt, og så tror jeg, at det er en fordel i fremtiden at kunne sige, at man har været med til det, siger 20-årige Frederik Rasmussen, der stiller op for Herningsholm Erhvervsskole.

Om den påstand holder stik, kan den unge industritekniker få testet i morgen torsdag, når godt 1500 8. klasseelever besøger værkstederne på Lillelundvej i forbindelse med Skills – erhvervsuddannelsernes dag.

I år dyster elever fra fagene murer, tømrer, smed, vvs-energispecialist, snedker og industriteknik om billetterne til de regionale mesterskaber. 

De regionale mesterskaber holdes i løbet af efteråret på forskellige erhvervsskoler. DM i Skills 2018 løber af stablen den 18.-20. januar 2018 i MCH i Herning. Ved DM dyster cirka 300 unge om at blive landets bedste inden for deres fag, og cirka 55.000 besøgende følger konkurrencen.