TV2-journalist holdt foredrag på HHX Herning

TV2 journalist Svenning Dalgaard holdt den 18. februar foredrag for 3. HHX’erne om det nye Europa og de mange kriser, der i den grad kradser

Anledningen til besøget af Svenning Dalgaard, internationale korrespondent med Europa og EU-stof som sikker hjemmebane, var 3. HHX’ernes Internationale studieområde med Europa som tema.

Europa og krisen

Arrangementet blev afholdt i et stuvende fuldt auditorium på Herningsholm Erhvervsgymnasium. Det nye Europa - ude af krisen? lød overskriften, og med Svenning Dalgaard som rejseleder blev eleverne ført hen over konturerne af et nyt Europa formet af krise, krig og kritik, hvor den økonomiske katastrofe i Grækenland, krigen i Ukraine samt udformningen af et nyt og stærkere Europaparlament, hvor ydrefløjene nok vandt, men midterpartierne formåede at bevare magten, udgjorde de væsentligste nedslagspunkter i fremstillingen.

Klart og indsigtsfuld redegjorde Svenning Dalgaard for de vigtigste kamppladser og stridspunkter mellem EU-landene, hvor miljø, økonomi og udenrigspolitik i den grad deler vandene, de to sidstnævnte ikke mindst i spørgsmålene om, hvorvidt grænsen nu er nået for EU's økonomiske opretholdelse af den græske patient, og om hvorledes EU bør reagerer på Ruslands genopvakte stormagtsdrømme om genskabelsen af imperiet, Novorussia, på Ukraines og Østeuropas bekostning.
 

Skolegårdsbøllen Putin

Den nøgterne fremstillingen blev garneret med anekdotiske indslag, der fik salen til at trække på smilebåndet, som da Svenning Dalgaard gav eksemplar på omfanget af den økonomiske uansvarlighed i Grækenland og Putins bølleagtige optræden, da han til et topmøde med den i bogstaveligste forstand hunderædde Angela Merkel, medbragte sin kolos af en køter i et opsigtsvækkende forsøg på at intimidere den stærke tyske kansler.

Foredraget blev rundet af med muligheden for at salen kunne stille uddybende spørgsmål, og det var en mulighed, mange HHX-elever benyttede sig af.