Ung i Europa

Onsdag den 21. januar fortalte de to unge Europafarende Elena Askløf og Peter Laugesen for alle 3. HHX’erne om deres projekt, Vores Europa, hvor de har taget pulsen på den europæiske ungdomsgeneration lige nu.

På rejse i Europa

I maj 2013 påbegyndte Elena Askløf og Peter Laugesen deres 12 måneder lange rejse gennem 24 europæiske lande – heraf 19 EU-lande.

Undervejs boede de hos lokale unge for således at komme helt tæt på deres egen generation, spotte tendenser og opleve en hverdag som den tager sig ud for eksempel for en arbejdsløs spansk ingeniør, for en græsk læge uden mulighed for job eller for en højtkvalificeret hollandsk journalist, hvis største frygt er den at vælge forkert.

De to engagerede foredragsholdere kom vidt omkring i det europæiske hus: den økonomiske krise, højredrejningen, venstrepopulismen og friheden som byrde, var bare nogle af emnerne.

Trods og frihedslænke 

Men det var dog særligt den massive ungdomsarbejdsløshed i Sydeuropa og dens indvirkning på de unge europæere, der fyldte. Vrede, oprør og apati var hyppige reaktioner hos den såkaldt ’tabte generation’, de unge, de mødte på deres vej.

Men alligevel var det dog den konstruktive trods i form af politisk engagement, nye ideer og alternative livsmåder, der særligt forbløffede og opløftede de to danskere i mødet med de unge sydeuropæere.

Foredragsholderne ansporede den spørgelystne sal af 3. HHX’ere til videre at overveje, om unge nordeuropæere i nogen grad har glemt ansvaret, fællesskabet og det politiske engagement. Om de unge mon tager de enorme muligheder og den næsten angstprovokerende frihed, som de har fået, for givet og derved overser, at tidligere generationer har måttet kæmpe hårdt for velstand og frihed.

Gjorde indtryk

Foredraget indgår i et tema om Europa i forbindelse med 3. HHX’ernes Internationale studieområde. Johanne Østergaard og Henriette Olesen fra 3. a var begge enige om, at der var udbytte at hente i dagens foredrag.

-Det var enormt godt. Vi har fået uddybet meget af det, vi har arbejdet med på klassen, siger Johanne Østergaard.

-Vi har ikke valgt emne endnu, men hvis vi vil arbejde med de unge og krisen, så vil vi helt sikker bruge noget af det, vi hørte om ungdomsarbejdsløsheden, økonomien og konflikten mellem den unge og den ældre generation, siger Henriette Olesen og tilføjer.

- Det gjorde indtryk at høre, at så mange unge tager ud og forlader deres land uden ønske om at vende tilbage igen. 

3. HHX’erne fortsætter deres arbejde med Europa, og den 18. februar skal de i auditoriet igen for at høre endnu et foredrag om Europa og krisen, når TV2-journalist Svenning Dalgaard kommer på besøg.