Unge håndværkere med skills

Onsdag den 7. september lød startskuddet for de lokale mesterskaber i Skills for de unge håndværkere på Herningsholm Erhvervsskole

28 elever kæmper onsdag og torsdag den 7. og 8. september om at få lov til at repræsentere Herningsholm Erhvervsskole ved de regionale mesterskaber – og efterfølgende måske ved DM – i konkurrencen for unge håndværkere, Skills. 

- Det er en udfordring, for opgaven er sværere end det, man plejer at lave. Der er mere præcision og håndværk i det. Vi må for eksempel kun have en fejlmargin på 2 millimeter, siger vvs-energispecialist Ronnie Bak Knattrup om, hvorfor han deltager i Skills.

Talent på erhvervsuddannelserne

Skills er et konkurrenceforløb for unge fra erhvervsuddannelserne. Eleverne dyster om at blive den bedste inden for deres fag på både lokalt, nationalt og internationalt plan ved at løse en fagrelateret opgave inden for en fastsat tidsramme. Det er med til at skærpe de unges faglige niveau og skabe fokus på talentet bag håndværket. 

- Det er en sjov oplevelse, for man bliver udfordret. Det, vi laver her, ligner ikke hverdagens tømreropgaver, for der er fokus på præcision på en helt anden måde, siger tømrer Steffen Ledgaard.

I år er deltagerne fordelt på de syv konkurrencefag elektriker, industritekniker, murer, smed, møbel- og bygningssnedker, tømrer samt vvs-energispecialist. Elever fra vvs-blikkenslager-uddannelsen konkurrerer desuden som demonstrationsfag, da faget ikke er med ved DM som konkurrencefag.

Konkurrence med publikum

De lokale mesterskaber holdes i forbindelse med ”Skills – erhvervsuddannelsernes dag”, der løber af stablen torsdag den 8. september. Det betyder, at deltagerne i løbet af torsdag har henved 1500 folkeskolelever til at kigge dem over skulderen, mens de arbejder. Murer Mads Valentin Lambæk ved, hvordan det påvirker arbejdet, for han deltog også sidste år.

- Der bliver rigtigt meget larm i morgen. Jeg skal bare have noget musik i ørerne for at lukke det ude, så jeg kan koncentrere mig om opgaven, siger Mads Valentin Lambæk.

Deltagerne er da også nødt til at kunne arbejde under pres fra et stort publikum, da en eventuel plads ved DM er lig med 62.000 besøgende i løbet af konkurrencen. Håndværkerne skal til tops ved de regionale mesterskaber for at kvalificere sig til DM, der i år finder sted den 26.-28. januar i Aalborg.

Fra Herningsholm Erhvervsskole deltager også elever fra maskinsnedker- og frisøruddannelsen i Skills, men disse deltagere udvælges af faglærere og går direkte videre til regionale mesterskaber eller DM.
De regionale mesterskaber holdes i løbet af efteråret på forskellige erhvervsskoler. DM i Skills 2017 bliver holdt den 26.-28. januar i Gigantium i Aalborg. Ved DM dyster cirka 300 unge om at blive landets bedste inden for deres fag.